Velkommen til Gyldensteen Strand
Gyldensteen Strand er et 616 ha stort inddæmmet og drænet fjordområde på Fyns nordkyst umiddelbart øst for Bogense. Her blev der i marts 2014 genskabt over 350 ha lavvandet kystlagune, ferskvandssø og rørskov med natur og fugleliv til glæde for både dyr og mennesker. Naturgenopretningen er den hidtil største på Fyn.
Gyldensteen Strand vil fremover kunne give os vigtige erfaringer om naturens udvikling, når kystarealer oversvømmes – både af saltvand fra havet og af tilløbende ferskvand fra land.
Alle er velkomne til at besøge Gyldensteen Strand, hvor der anlægges p-pladser og vandrestier omkring de genetablerede vandområder. Fra nyopførte fugletårne og udsigtspunkter bliver der gode muligheder for at opleve fuglelivet på de nyanlagte småøer i fjorden.
Formålet med projektet
Aage V. Jensen Naturfond erhvervede i februar 2011 616 ha øst for Bogense af Gyldensteen Gods. Det areal omfatter Gyldensteens Inddæmmede Strand og den vestlige del af Ore Inddæmmede Strand, kaldet Reservatet, samt de tidligere øer Lindholm og Langø.
Formålet med Naturfondens erhvervelse af ejendommen er:
- At sikre og forbedre de nuværende naturværdier i området – herunder at genskabe et af Fyns vigtigste fugleområder
- At give offentligheden mulighed for at opleve det naturgenoprettede område
- At undersøge konsekvenserne af klimabetingede stigninger i havvandstanden på naturområder
- At foretage videnskabelige undersøgelser af havets store biodiversitet såvel i det inddæmmede havområdet som udenfor.
Efter genopretningen vil der være tre områder:
- Den Vestlige del af Gyldensteens Inddæmning uddiges og genskabes som et lavvandet fjordområde omkring den frilagte ø Lindholm omgivet af smalle strandenge eller rørskove foran nyanlagte diger
- Den østlige del af Gyldensteens Inddæmning opretholdes inddiget, men uden pumpeafvanding som et fersk sø- og rørskovsområde
- Reservatet i Ore Strand opretholdes som en mosaik af afgræssede enge, sumpe og søer med en generelt lidt højere vandstand end i dag.
Naturfonden ønsker med denne tredeling at afprøve tre forskellige scenarier for, hvad der vil ske mange andre stede i Danmark, når de forventede havvandstigninger kommer. Det er således fondens ønske herigennem at samle erfaringer, som kommende generationer kan udnytte. Projektet giver samtidig en mulighed for videnskabelige undersøgelser af plante- og dyrelivets kolonisering af et nyt uforstyrret havområde.
Formålet med den samtidige oprettelse af både et marint og et ferskvandsområde langs kysten er, at indsamle erfaringer om, hvordan man bedst understøtter naturgenopretning i kystnære områder, hvor det forventes, at ændrede vejrmønstre og stigende vandstande i fremtiden vil øge presset på de eksisterende digesystemer. I fremtiden vil det næppe være økonomisk muligt at fortsætte med at holde vandet fra alle de tidligere havområder, som i sin tid blev omdannet til landbrugsjord.
Naturfonden ser derfor et akut behov for viden om, hvordan overgangen fra landbrugsområde til våd- eller havområde bedst kan understøttes uden utilsigtede bieffekter, såsom øgede udledning af drivhusgasser.
Gyldensteen Strand førhen
Landskabet ved Gyldensteen Strand var efter istiden en del af det nordfynske ”vadehav” og bestod af en bred, lavvandet, laguneagtig fjord, afgrænset fra Kattegat mod nord af en stribe moræneøer: Langø, Lindholm, Store Stegø og Lille Stegø. De dybeste steder var fjorden mere end 3 meter dyb, men langs bredderne var der store vige med kun knædybt vand. Det over 30 km² store fjordområde havde et rigt fugleliv og dyreliv i vandet, og det modtog tilløb fra to store vandløb.
I 1871 blev Gyldensteen Strand inddæmmet for at dræne og opdyrke den gamle fjordbund – i første omgang med ønsket om at lave høslæt og kvæggræsning på arealerne. Der blev anlagt diger mellem Store Stegø, Lindholm og Langø, den lange øst-vestgående hovedkanal blev gravet, to pumpemøller blev opført, og Ålebækken og Kragelund Møllebæk blev omlagt. Samtidig blev Ore Strand øst for Gyldensteen inddæmmet og afvandet.
I årtierne efter inddæmningen satte bunden sig så meget, at afvandingstilstanden blev dårlig. Dele af arealet forsumpede, og efter to store digegennembrud i 1945 og 1954 med efterfølgende oversvømmelser blev digerne forstærket og afvandingssystemet istandsat i 1960erne. Der opførtes elektriske pumpestationer, og hele området blev delt i to med et spærredige, for at fremtidig havindtrængen ikke skulle kunne gøre skade. Øst for Langø blev det lavtliggende areal ved Ore Strand udlagt som fugtigt jagtreservat.
Naturen vender tilbage
Aage V. Jensen Naturfond erhvervede i 2011 det 616 ha store inddæmmede område omfattende både Gyldensteen Strand (519 ha) med Store Stegholm, Lindholm og Langø, samt reservatet ved Ore Strand (97 ha). Det har gjort det muligt at genskabe og sikre naturværdierne i området og at samle erfaringer med såvel marin som fersk naturgenopretning.
Efter fjernelse af digerne mellem Langø, Lindholm og Store Stegø vil havet fra 2014 igen kunne indtage omkring 214 ha af det drænede område syd for Lindholm i form af en lavvandet fjord omgivet af smalle strandenge. Den østlige del af Gyldensteens Inddæmning (øst for det gamle spærredige og syd for Langø) vil fremstå som et ferskvandet sø- og rørskovsområde på 144 ha. Reservatet ved Ore Strand opretholdes som en mosaik af afgræssede enge, sumpe og søer med en lidt højere vandstand end i dag.
Projektet giver mulighed for videnskabelige undersøgelser af plante- og dyrelivets kolonisering af et nyt uforstyrret havområde og et fersk, kystnært søområde. Man vil kunne følge, hvordan et nyt økosystem etableres i det lave vand, og man få ny viden om, hvordan overgangen fra landbrugsområde til våd- eller havområde bedst understøttes ved eventuelle fremtidige, klimabetingede havstigninger.
Ved anlæg af nye stier, formidlingspunkter og fugletårne vil publikum fremover let kunne følge udviklingen af de genskabte naturværdier og samtidig få et indblik i områdets kulturarv med hele inddæmningshistorien.
Gyldensteen Strand i fremtiden
Gyldensteen Strand er en del af Fuglebeskyttelsesområde nr. 76 og er tidligere udpeget som Ramsarområde, et internationalt beskyttet vådområde især for vandfugle. Den forestående naturgenopretning vil medføre en markant ændring – og berigelse – af fuglelivet.
I foråret 2013 etableres nye vandhuller bl.a. på Langø, og der anlægges parkeringspladser og nye stier omkring det kommende fjord- og søområde. Langs den fremtidige kystlinie opføres 3,5 km nye havdiger, der skal beskytte de omgivende arealer mod oversvømmelser. Samtidig forberedes nye fugleøer, og dæmningsvejen mellem fjord- og søområdet hæves, så adgangen til Langø sikres. Endelig i 2014 fjernes en del af de gamle diger langs yderkysten, så tidevandet atter kan fylde fjorden.
Det nyetablerede fjordsystem vil tiltrække ynglende vadefugle, måger og terner, og den østlige lavvandede sø med rørskov vil med tiden kunne give levesteder for både rørdrum og plettet rørvagtel. Fjordsystemet (214 ha) vil, sammen med de østlige ferske vådområder (144 ha), udgøre et meget attraktivt område for rastende og overvintrende bestande af gæs, ænder og vadefugle. Med betydelige forekomster af vandfugle året igennem, vil området også kunne tiltrække flere rovfugle, herunder vandrefalk, havørn og blå kærhøg, som gæstende fugle.
Det lave ”soppebassin” i den nye fjord vil udgøre et nyt og vigtigt tilholdssted for havets biologiske mangfoldighed, og der vil opstå en rigdom af småfisk og smådyr i vandet. Gyldensteen Strand vil igen udgøre en vigtig del af Fyns naturlige, lavvandede kyst mod Kattegat.
Mulighed for guidning i Naturfondens reservater
På Naturfondens ejendomme foretages der mange organiserede ture. De fleste sker privat og med egen guide.
Men det er også muligt at kontakte en kvalificeret, lokal naturvejleder/-guide til en rundvisning i flere af vores naturområder. Guiderne er ikke ansat af Naturfonden, hvorfor der oftest vil være forbundet med et gebyr for et guidet arrangement. Gebyret er Naturfonden uvedkommende, og det vil blive oplyst ved direkte henvendelse eller på henvist hjemmeside.
Naturfonden kan anbefale følgende Naturvejledere til guidning på vores ejendom ved Gyldensteen Strand:
Daniel Sørensen
Ole Runge
Svend-Erik Errebo
Jens Bækkelund
- Dansk Ornitologisk Forening
- Mail: jb@avjf.dk
- Tlf. 23 92 60 95
Ulla Rasmussen
- lærer i Nordfyns Kommune, guide indenfor historie, natur og kultur
- Mail: uer@live.dk
- Tlf. 22 74 05 66
Suzette Frydensberg
- Er ornitolog og naturfotograf. Har tidligere boet på Æbelø, og var bestyrer på øen, sammen med sin mand.
- Mail: suzette.frydensberg@gmail.com
- Tlf. 30 72 41 24