Naturglade danskere har fundet over 8000 arter på et år

Af arter.dk

Borgere, forskere og forvaltere har i fællesskab kortlagt lidt over 8000 danske arter et år efter lanceringen af Arter.dk. Databasen er et vigtigt redskab for beskyttelse af biodiversitet i Danmark og er blevet et digitalt mødested.

Foto: Arter.dk – Marianne Graversen

I juli måned sidste år fandt Marianne Graversen en orange bille i et fugtigt engområde på Fyn. Hun tog et billede, sendte det ind til Arter.dk, og fik den valideret af en ekspert. Billen var en såkaldt Stictoleptura fulva og den første af sin slags i artsbogen.

Siden databasen Arter.dk gik i luften for præcis et år siden i dag, har borgere i hele landet fundet og indberettet lidt over 8000 danske arter.

På hjemmesiden og i appen ”Arter – indberetning” kan borgere rapportere fund af dyr, planter og svampe skoven og haven, langs kysten og på altanen. Spotter man en fremmed fugl i trækronerne eller en ny urt i krattet, så kan man sende fundet ind til databasen, hvor det bliver artsbestemt af databasens eksperter og brugere og tilføjet til et interaktivt Danmarkskort. Som noget nyt er det er også muligt at artsbestemme fundet via billedgenkendelse.

Det er vigtigt at kortlægge biodiversiteten i Danmark, og miljøminister Lea Wermelin glæder sig over de mange fund:

Naturen er i krise. Selvom det kan være svært at forestille sig på en forårsdag, hvor solsorten synger og insekterne summer, så uddør arter hurtigere end nogensinde før. Når vi ved, hvilke arter, der lever i Danmark, og hvorhenne vi kan finde dem, er det lettere beskytte dem. Derfor er det vigtigt at give forskerne redskaber til at kortlægge arternes tilstedeværelse i Danmark,” siger hun.

Anders P. Tøttrup, vicemuseumschef og leder for Statens Naturhistoriske Museums Citizen Science-projekter er enig i, at databasen er vigtig for forskere:

Arter er et vigtigt værktøj for vores arbejde som forskere, for det er blandt andet her, vi får det store overblik over den danske naturs ’helbred’. Vi kan heldigvis se, at der er en voksende interesse for ikke blot at være besøgende i naturen, men også at deltage i aktivt i arbejdet med at passe på den. Derfor er vi utroligt glade for alle de frivillige, der bruger deres fritid til at hjælpe forskningen,” fortæller han.

Samlingspunkt for naturinteresserede danskere

Databasen er blevet et populært, digitalt mødested for de knap 7300 brugere, der observerer stort og småt i det ganske land. På Arter.dk samler de sig i grupper som ”Naturen på Nekselø” og ”Vild med Lille Vildmose” med fællesture, konkurrencer og vidensdeling om Danmarks dyre- og planteliv. De mest aktive brugere har indberettet over 1.000 fund.

Jeg er meget glad for, at så mange danskere gerne vil bruge deres fritid på at værne om vores fælles natur. Arter.dk bringer os tættere på det plante- og dyreliv, der findes lige uden for vores vinduer, og inviterer til gode oplevelser i det fri. Hvad enten det er alene på den daglige gåtur med hunden eller i fællesskab med andre,” siger miljøminister Lea Wermelin.

Kontakt

Arter.dk er udviklet af Miljøstyrelsen og Statens Naturhistoriske Museum i et fælles partnerskab og i tæt samarbejde med de naturhistoriske foreninger og Naturhistorisk Museum Aarhus. Arter.dk er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og Miljøstyrelsen.

Anne Fønss Bach
Kommunikationsrådgiver, Miljøministeriet
tlf. 21 27 97 37
e-mail: anfba@mim.dk

Bent Bøkman
PR- og presseansvarlig, Statens Naturhistoriske Museum
tlf. 53 83 30 41
e-mail: bent.boekman@snm.ku.dk

Yderligere oplysninger
Arter.dk er udviklet af Miljøstyrelsen og Statens Naturhistoriske Museum i et fælles partnerskab og i tæt samarbejde med de naturhistoriske foreninger og Naturhistorisk Museum Aarhus. Arter.dk er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond, 15. Juni Fonden og Miljøstyrelsen.