Kronvildtforvaltningsforsøg
Projekt om Kronvildtforvaltningsforsøg på og omkring Ovstup Hede
Baggrund
Ovstrup Hede er i kraft af sin størrelse, sin eksisterende kronvildtbestand og det eksisterende samarbejde med områdets øvrige lodsejere og jægere, et velegnet eksperimentarium, for udviklingen af nye samarbejdsformer på tværs af forskellige interesser, og for en vildtbiologisk vidensudvikling til støtte for en, på længere sigt, mere bæredygtig kronvildtforvaltning.
Altså, hvordan forvalter vi naturen og vildtet som et fælles gode, under hensyntagen til vildtbiologiske og socioøkonomiske, rekreative og kommunikationsmæssige faktorer, styrker den samfundsmæssige relevans og potentielle nytte af projektet?
Projektet er 4-årigt og bygger på to overordnede problemstillinger, som behandles af to sæt forskere i tæt samarbejde med naturfonden:
- De socioøkonomiske, rekreative og kommunikationsmæssige aspekter af kronvildtforvaltningen.
- Det biologiske datagrundlag, hvorpå vi bygger vores kronvildtforvaltning.
Det er fondens forhåbning, at projektet kan føre til en generel forbedret forvaltning af kronvildtet i Danmark med udgangspunkt i kronvildtet og ikke som i alle tidligere tiltag i jagten på kronvildtet eller skader på mark og skov fra kronvildtet. – Der vil løbende komme konklusioner af arbejdet.
Med afsæt i Aage V. Jensens Naturfonds strategi formuleret under overskriften ”Påvirke, Forbedre og Iværksætte”, foreslås det, at fonden påtager sig rollen som såkaldt ’first mover’. Dette skal ske ved at fonden står for gennemførelsen af et flerårigt forskningsbaseret forvaltningseksperiment og herigennem styrker vår viden om, hvorledes en fagligt velfunderet kronvildtforvaltning kan foregå på tværs af naboskel. Det foreslås at gennemføre et sådant eksperiment omkring Ovstrup Hede. Ovstrup Hede er et velegnet forsøgsområde fordi:
- arealet ejes af Aage V. Jensen Naturfond,
- kronvildtpopulationens størrelse vurderes at være tilstrækkeligt stor,
- der allerede er etableret et godt samarbejde med de tilgrænsende lodsejere og nabojægere.
Formål
Ovstrup Hede er qua sin størrelse, sin eksisterende kronvildtbestand og det eksisterende sam-arbejde med områdets øvrige lodsejere og jægere, et velegnet eksperimentarium, for udviklin-gen af nye samarbejdsformer på tværs af forskellige interesser, og for en vildtbiologisk vidensudvikling til støtte for en, på længere sigt, mere bæredygtig kronvildtforvaltning. Det forhold at forvaltningen af kronvildtet, er et af flere eksempler på en almen udfordring, nemlig hvordan vi forvalter naturen og vildtet som et fælles gode, under skyldig og gensidig hensyntagen til vildtbiologiske og socioøkonomiske, rekreative og kommunikationsmæssige faktorer, styrker den samfundsmæssige relevans og potentielle nytte af projektet.
Problemstillinger
Et forskningsbaseret forvaltningseksperiment på og omkring Ovstrup Hede bygger på to overordnede problemstillinger:
- De socioøkonomiske, rekreative og kommunikationsmæssige aspekter af kronvildtforvaltningen.
- Behovet for at styrke og validere det eksisterende biologiske datagrundlag hvorpå vi bygger vores kronvildtforvaltning.
1) Socioøkonomiske, rekreative og kommunikationsmæssige aspekter Kronvildtforvaltningen i Danmark er i dag stærkt politiseret, og der er mange interesser, som med forskellige forståelser og ud fra forskellige socioøkonomiske og rekreative ønsker og behov, forsøger at påvirke kronvildtforvaltningen og udfordre legitimiteten af den vidensproduktion som vedrører samme. Problemet er, at politiseringen af kronvildtforvaltningen og den tilhørende forskning også udgør en barriere for, at kunne udvikle forvaltningen i en mere bæredygtig retning. En bæredygtig kronvildtforvaltning i Danmark er derfor afhængig af, at både de direkte og de indirekte berørte aktører er i stand til at samarbejde med hinanden internt, såvel som på tværs, og – i den udstrækning vi ikke har et tilstrækkeligt legitimt vidensgrundlag – også med forskere.
2) Biologiske aspekter
Når det gælder de konkrete vildtbiologiske aspekter mangler der i dag viden på en række områder, herunder:
- betydningen af, at forskellige afskydningsstrategier,
- muligheder for at minimere markskader,
- fødepræferencer/habitatudnyttelse,
- aldersbestemmelse af dyr i relation til bestandssammensætninger.
Et forsøg i privat ejerregi vil både kunne skabe ny viden på flere af de nævnte områder og ved sin eksemplariske karakter, bidrage med forslag til den fremtidige nationale forvaltning base-ret på forsøgets konkrete erfaringer. Forudsætningen er imidlertid, at den konkrete forvaltning og de vildtbiologiske aspekter integreres på en måde som skaber både legitimitet og vilje til at tage ansvar, ikke mindst blandt de jægere og lodsejere som skal implementere forvaltningen. Dette kræver etableringen af et fælles værdigrundlag.
Metode
Med henblik på at udvikle en kronvildtforvaltning omkring Ovstrup Hede som er baseret på et fælles værdigrundlag, herunder en integration af den nødvendige og relevante legitime viden, igangsættes et dialogforløb. Dialogforløbet baseres på dokumenterede erfaringer fra en række tilsvarende dialogforløb i ind- og udland og sigter på at skabe maksimal legitimitet og ejerskab via sociale læringsprocesser. Desuden vil den viden der anvendes og eventuelt tilvejebringes, være tilpasset den konkrete lokale kontekst, hvilket øger chancen for at den rent faktisk også vil få en produktiv effekt.
Forløbet strækker sig over en periode på fire år og dokumenteres skriftligt løbende. Den skriftlige dokumentation indgår som datagrundlag for analyser undervejs, samt for projektets konklusioner og eventuelle opfølgninger. Dialogforløbets fire faser vil være delvis overlappende, men indeholder grundlæggende følgende elementer:
- En kortlægning af oplevende problemer omkring kronvildtforvaltningen, samt formuleringen af de ønsker der eksistere til målsætningerne for den fremtidige forvaltning.
- Udvikling af planer for implementeringen af de konstaterede målsætninger, samt en kort-lægning og prioritering af den ekspertise og viden som er nødvendig for nå de formulerede målsætninger.
- Implementering af planer samt en igangsættelse af eventuelle videnskabelige undersøgel-ser og monitering.
- En evaluering og eventuel opfølgning på forløbet, samt en offentliggørelse af resultater i skriftligt form såvel som via en offentlig konference.
Status 2020
Projektet blev indledt i november 2017 ud fra den grundlæggende præmis, at forvaltningen af naturen bør ske under skyldig og gensidig hensyntagen til både faglig viden og samfundsmæssige afvejninger. Forvaltningen af kronvildt i Danmark er et konkret eksempel på, hvor vanskeligt det er at balancere disse to hensyn på en måde, som har den nødvendige legitimitet for at sikre en fungerede forvaltning.
Projektet har indtil nu vist, at deltagerne er enige om, at den nuværende forvaltning ikke er bæredygtig. Projektet har også vist, at der er et grundlæggende ønske om at etablere et stærkere samarbejde på tværs af skel og særinteresser, men også at der stadig er en masse ubesvaret spørgsmål om kronvildtet og effekterne af forskellige forvaltningsinitiativer.
Deltagerne har derfor, i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet, igangsat en række undersøgelser, med henblik på at få et bedre vidensgrundlag for formuleringen af forvaltningsmæssige målsætninger og tiltag. Blandt de undersøgelser der er igangsat, er indfangning af kron- og dåvildt med henblik på GPS monite-ring, populationsopgørelser via vildtkameraer og termisk dronetælling, registrering af data for nedlagt vildt via app, samt en systematisk indsamling af kæber med henblik på registrering af alder på nedlagt vildt.
På trods af covid-19 situationen i 2020 har budt på benspænd og forsinkelse af projektet, er der fortsat stor opslutning i deltagergruppen, ligesom der stadig er nye deltagere der ønsker at indgå i samarbejdet. Netop en fortsat udvidelse af deltagerkredsen står centralt for en fremtidig bærerdygtig forvaltning, det er derfor meget positivt at der løbende indlemmes nye naboer i projektet. Der arbejdes intensivt på at få formuleret nogle fælles målsætningerne, og deltagerne står ved udgangen af 2020 overfor at drøfte og formulere indgåelsen af mulige frivillige aftaler gældende for en samforvaltning af kronvildtet på og omkring heden.
Der er fortsat stor opmærksomhed på projektet, og formidlingen af erfaringerne herfra efterspørges. De vil blive formidlet dels i en deltagerrap-port, dels i en egentlig håndbog i samforvaltning. Det er vigtigt for projektarbejdsgruppen, at erfaringerne formidles bredt og at de bliver let tilgængelige, for at flest mulig kan få glæde af dem.
Status 2019
Blandt de undersøgelser der er igangsat, er indfangning af kronvildt med henblik på GPS monitering og mærkning, populationsopgørelser via vildtkameraer og termiske dronetællinger, registrering af data for nedlagt vildt via en telefon-app – herunder vægt, køn og skønnet alder – samt en systematisk kæbeindsamling med henblik på en registrering af faktisk alder på nedlangt vildt.
Mere detaljeret information om projektet kan fås ved henvendelse til projektleder Hans Peter Hansen, Seniorforsker, Aarhus Universitet, e-mail hph@bios.au.dk
Status 2018
Med afsæt i lokale lodsejeres og jægeres værdier og erfaringer, samt ved inddragelse af ny viden, søger projektet at skabe fælles visioner og løsningsforslag til en bærerdygtig kronvildtforvaltning på og omkring Ovstrup Hede. Projektet blev indledt i november 2017 og har vist, at deltagerne er enige om, at den nuværende forvaltning ikke er bærerdygtig.
Projektet har også vist, at der er et grundlæggende ønske om at etablere et stærkere samarbejde på tværs af særinteresser. Deltagerne har derfor, i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet, igangsat en række undersøgelser, men henblik på at få et bedre datagrundlag for formuleringen af forvaltningsmæssige målsætninger og tiltag. Blandt de undersøgelser der er igangsat, er indfangning af kron- og dåvildt med henblik på GPS monitering og mærkning, populationsopgørelser via vildtkameraer og termiske dronetællinger, registrering af data for nedlagt vildt via en telefon-app – herunder vægt, køn og skønnet alder – samt en systematisk kæbeindsamling med henblik på en registrering af faktisk alder på nedlangt vildt.
Der er til projektet oprettet en særlig hjemmeside målrettet projektets deltagere. Projektet afsluttes i 2021.
Projekt info
Projektdeltagere
Projektet er organiseret omkring det skitserede dialog- og videns udviklingsforløb. Der etableres samtidigt en projektarbejdsgruppe bestående af forskere fra AU og repræsentanter for AVJNF. Projektet indlejres i Center for Adaptiv Naturforvaltning (CAN), Institut for Bioscience, Sektion for Faunaøkologi med forsker Hans Peter Hansen som ansvarlig procesleder og seniorforsker Peter Sunde som ansvarlig leder for de vildtbiologiske undersøgelser. Skov & Landskabsingeniør Lars Haugaard vil i projektperioden forestå den praktiske indfangning, mærkning og registrering af krondyrene.
Kontaktperson
Hans Peter Hansen, Aarhus Universitet, Sektion for Faunaøkologi og Center for Adaptiv Naturforvaltning
hph@bios.au.dk
Projektforløb
2018 – 2021
Hjemmeside