Punkttællinger 2.0
– Opgradering af Punkttællingsprogrammet med nye metoder og ny teknologi
Baggrund
Naturen er i den grad kommet på dagsordenen i den politiske debat og i medierne. Det er en vigtig og afgørende udvikling for naturen og blandt andet et resultat af DOF’s aktive arbejde med at kombinere vigtig indsamling afviden om fugle med formidling tildanskerne. Samtidig er naturen mere trængt end nogensinde tidligere i Danmark, og der er derfor i stigende grad brug for stærke grønne NGO’er som DOF, og de mange biodiversitetsdata som vores engagerede frivillige samler ind hvert år.
DOF er en over 100 år gammel forening af frivillige med en fælles passion for fugle. Foreningen har som formål at fremme kendskabet til og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse, og det arbejder vi med både nationalt og internationalt igennem følgende fire strategiskespor:
- Beskyttelseaf fugle og forbedring af deres levesteder
- Indsamling og udbredelse af videnom fugle
- Fugleoplevelseri naturen
- Medlemmernes deltagelsei DOF’s aktiviteter.
DOF har flere end 16.500 medlemmer, hvoraf ca. 2000 aktive feltornitologer igennem mange årharindsamlet fugledata med stort engagement og høj faglig kunnen i punkttællinger, atlasprojekter (Atlas I, II, III), Caretakerprojekt, lokalitetsprojekter og projekter målrettet optællinger af truede og sjældne ynglefugle. Vores aktive fuglekiggere leverer årligt flere end 1,5 mio. fugleobservationer tilDOFbasen direkte fra naturen, hvilket bl.a. gør os til langt den største leverandør til DanBIFog dermed Artsportalen.
Fugle er en god indikator for, hvordan naturen har det, fordi de er lette at registrere, lette at artsbestemme og optælle og fordi denemt kan flytte sig, når forholdene bliver ugunstige. Derfor benyttes fugle og fuglebestandes udvikling over tid ofte som indikator for naturens tilstand. For at kunne følge udviklingen kræveslange tidsserier af standardiserede data. DOF’s eksisterende overvågning af de almindelige fuglearter via Punkttællingsprogrammet er en af de længste dataserier omkring biodiversitet i Danmark. Derfor udgør Punkttællingsprogrammets data en helt unik tidslinje over udviklingen i bestandstendenserne for de inkluderede arter. Samtidig kan analyser af de allerede eksisterende lange tidsserier fra Punktællingsprogrammet, belyse eksisterende aktuelle problemstillinger, som effekter af klima, arealanvendelse ogandreantropogene faktorer på tværs af arter og habitater og pege frem imod hvilke forvaltningstiltag der er behov for.
Men på trods af Punkttællingsprogrammetssucces både fagligt og forenings-og effektmæssigt, så trænger det til en modernisering og opgradering, så vi fremtidssikrerden lange tidsserie og sikreros, at datahåndteringen er på niveau med nutidens IT-teknologiske muligheder. Det er derfor blevet tid til at opgradereog moderniserePunkttællingsprojektet, så vi sikrereffektiviteten–det er blevet tid til at fylde hullerne ud! Mere om dette og andre nye tiltage nedenfor.
Projektet beskrivelse
DOF’s Punkttællingsprogram, der i 44 år har været rygraden i den systematiske indsamling af data om Danmarks almindelige fuglearter, har brug for at blive fremtidssikret og moderniseret ved at implementere nye typer af fugleoptællinger specieltfor de fuglearterog i de habitater, der for tiden dækkes dårligst. Dette bør ske parallelt med, at punkttælleruterne gøres mere geografisk dækkende. Vi har således brug for,at kunne motivere medlemmerne til fortsat at deltage, og fremadrettet at tiltrække flere og ikke mindst unge deltagere til Punkttællingsprogrammet. Igennem dette udviklingsprojekt vil vi gerne skabe morgendagens Punkttællingsprogram 2.0.
DOF har 44års erfaring med indsamling af standardiserede data til dette brug. På den måde har foreningen tilvejebragt en unik viden om den langsigtede bestandsudvikling hos vores almindelige fuglearter. Punkttællingsprogrammet er den eneste langtidsundersøgelse af sin art i Danmark, og for hovedparten af de almindelige fuglearter er dette den eneste viden, vi har om bestandsudviklingen. Derfor er det også disse data, der benyttes, når Miljø-og Fødevareministeriet skal afrapportere til EU, som løbende vurderer fuglearternes bestandsudviklinger og levestedernes tilstand på europæisk plan. Det gør Punkttællingsprogrammet til et vigtigt redskab i naturovervågningen, og det er den DOF-aktivitet, der i praksis har vundet størst anvendelse i naturforvaltningen, f.eks. som et af de vigtigste datasæt omkring udviklingen i den danske biodiversitet.
Med tiden er den genererede viden blevet mere og mere valid og anerkendt. Efterspørgslen efter yderligere data og viden er derfor steget til brug for alle niveauer af naturforvaltningen, i forskningen og i samfundsdebatten om naturens tilstand. Nu har teknologien imidlertid gjort tiden moden til at videreudvikle konceptet, så overvågningen bliver mere komplet, men også mere tilgængelig –både at deltage i og at aflæse.
DOF’s nationale overvågning af bestandsudviklingen for de almindelige fuglearter i Danmark fortsætter, men der tilkobles flere nye lag, hvor den frivillige feltindsats forøges betragteligt. Vi vil som noget nyt foretage tællinger om natten for også at opnå bedre dækning af de nataktive fuglearter (se artsliste nedenfor), og i det tidlige forår for at imødegå bias fra klimaforandringerne.
Vi udvikler og tester også en helt ny type punkttælling kaldet Spontantælling, hvor alle kan bidrage med en tælling af de fuglearter, de observerer i fem minutter på en selvvalgt lokalitet og tidspunkt. Denne metode er uforpligtende for deltagerne og forventes dermed at øge antallet af frivillige deltagere og dækkede habitater betragteligt. En vigtig ingrediens er at øge tilgængeligheden og antallet af aktive deltagere. Det forudsætter let tilgang til indrapportering, og derfor udvikler vi mobilt software til denne dataindsamling. Dette vil bidrage til at opdatere Punkttællingsprogrammet til i højere grad at blive styret digitalt via forskellige software-løsninger, som sparer arbejdsgange, højner og sikrer kvaliteten og ikke mindst fremtidssikrer projektet.
Med Punkttællingsprogram 2.0 søger DOF midler til modernisering af vores metoder og analyseværktøjer og desuden til konsolidering og forbedring af vores data grundlag i et samlet 4 årigt citizen science-forløb med fokus på fuglene inden for konteksten af dansk biodiversitet.
Formål
Formålet med en opgradering af Punkttællingsprogrammet til en version 2.0 er ikke bare at gøre mere, af det vi i DOF allerede gør, men at fremtidssikre Punkttællingsprogrammets unikke og over 40 år lange tidsserie ved at: 1) moderniseremetoder og analyserog2) konsolidere og forbedre datagrundlaget. Igennem en øget og bedre indsamling og videreformidling af viden om Danmarks almindelige fuglearter ønsker vi i endnu højere grad at bidrage til beskyttelsen af disse fuglearter og deres levesteder. Grundstenen i DOF’s fuglefaglige arbejde er vores tusinder af frivillige ornitologer, der igennem DOF’s feltornitologiske projekter inspireres til fugleoplevelser i naturen, men samtidig som projektdeltagere bidrager med indsamling af vigtig citizen science-viden om den danske fuglefauna. Vi ønsker at aktivere endnu flere DOF-medlemmer i Punkttællingsprogrammet, og især ønsker vi, at flere unge får øjnene op for muligheden for at hjælpe til i DOF’s naturbevarende arbejde.
Status 2021
Dansk Ornitologisk Forenings punkttællingsprogram er et af de største, længst kørende og mest stabi-le naturovervågningsprogrammer i Danmark. Med donationen til version 2.0 er der gennemført en udvikling mod flere og mere smidige systemer, som i højere grad vil gøre punkttællinger 2.0 mere selvkørende. Projektet omfatter i 2021:
Udvikling af apps til indtastning af punkt- og spontantællinger
Udviklingen af en app til indtastning af spontantællinger som en såkaldt PWA er i fuld gang og vil blive efterfulgt af udvikling af en app til indtastning af punkttællinger.
Opgradering af analyse-setup
Konverteringen af analysearbejdet fra det gamle program til RTRIM er afsluttet ligesom den årlige overførsel af data til det europæiske moderprojekt PECBMS. To medarbejdere har været på tre da-ges kursus i R.
Intern kommunikation til gamle og nye frivillige
I 2021 er nyhedsbrev nr. 5-8 blevet udsendt til alle fungerende punkttællere samt alle med interesse for punkt- og/eller spontantælling. Det næste nyhedsbrev udsendes som forberedelse til vintertæl-lingerne.
Nye almindelige ruter
Antallet af sene yngle-punkttællinger satte i 2020 rekord med 463 mod 398 året før. I år er der rappor-teret 435 sene yngle-punkttællinger. Vinterens tællinger i 2020-21 satte rekord med 381 ruter mod 339 året før.
Forberedelse til soundscape-undersøgelse samt udførelse og analyse af soundscape-optagelser
Ni frivillige har i maj gennemført 30 samtidige, kvarterlange punkttællinger og fuglestemmeoptagelser på Grenen. Optagelserne er netop gjort klar til gennemlytning mhp. på artsbestemmelse af lydytrin-gerne.
Årsmøder og kurser for frivillige
i 2020-21 er afholdt arrangementer i 12 af 13 lokalafdelinger, og tre arrangementer er planlagt. Års-møde afholdes den 12.-14. nov. med 90 tilmeldte. I 2022 afholdes lejre mhp. træning af frivillige i spontantælling.
Tidlige forårsruter
De tidlige ynglefugletællinger er blevet gjort klar til udførelse i perioden 15/3-30/4 og efterfølgende rapportering. I alt blev der her i det første år med denne nye type tællinger udført og rapporteret 156 tællinger.
Udvikling af nye habitatindeks
Arbejdet med disse indekser er påbegyndt og analyserne forventes afsluttet i første kvartal af 2022.
Indhentning af metadata på hørenedsættelse
Det biologifaglige team i Fuglenes Hus har 7/10 indledningsvis behandlet denne undersøgelse, og ud-arbejdelse af et spørgeskema er nu gået i gang.
Årsrapport – Analyser af punkttællingsdata
Punkttællingsprogrammet har lavet en årsrapport, hvor en lang række spændende analyser af de indkomne data præsenteres for forskellige danske arter. Se https://www.dof.dk/images/projekter/punkttaelling/dokumenter/Punkttaellingsrapport_2021_revideret_17052021.pdf.
Status 2020
Coronavirus har udgjort en betydelig udfordring for projektet, bl.a. i form af udfordringer med at arbejde hjemme. Derudover blev den videnskabelige projektleder i sensommeren ramt af Covid-19 og har siden da været helt eller delvis sygemeldt.
Planlægning af nye ’klassiske’ punkttællingsruter
For at sikre fortsat høj deltagelse er det blevet aftalt, at deltagerne fortsat frit kan vælge, hvor de vil placere deres rute. Projektledelsen vil imidlertid med forskellige midler anspore deltagerne til at gøre brug af kvadratnettet fra DOF’s nyligt afsluttede projekt Atlas III. Dette kvadratnet vil blive gjort let tilgængeligt på DOF’s hjemmeside.
Udvikling af vejledning til spontantælling
Vejledningens indhold er blevet fastlagt og vil blive beskrevet opdelt på nedenstående punkter: Hvor skal tællingerne indtastes, observationsvarigheden, arter der skal indtastes, antal, adfærd, observatørposition og lokalitet.
Udvikling af vejledning til natruter
Vejledningens indhold er blevet fastlagt og vil blive beskrevet opdelt på nedenstående punkter: Tid på døgnet, tid på året, afstanden mellem punkterne, mindstekravet til antallet af punkter på ruten og krav til vejr.
Rekruttering af nye punkttællere
Pga. corona-situationen er kun seks arrangementer blevet gennemført. Antallet af klassiske yngletids-punkttællinger har i år sat rekord; der er således indkommet optællinger af 441 yngletidsruter mod sidste års 398. Det er det højeste antal indkomne tællinger, siden projektet begyndte i 1976.
Udvikling af apps til indtastning af punkt- og spontantællinger
Udviklingen er påbegyndt i form af undersøgelse af mulighederne i værktøjet React.
Opgradering af analyse-setup
Den videnskabelige projektleder er trods fortsat, delvis sygemelding netop gået i gang med ovennævnte opgave.
Intern kommunikation til gamle og nye frivillige
Der er udsendt i alt tre nyhedsbreve til alle, der har tilkendegivet interesse for punkt- og/eller spontantælling.
Forberedelse til soundscape-undersøgelse
Der er etableret kontakt til en række frivillige projektdeltagere, som har stor interesse i at medvirke hertil.
Projekt info
Kontaktperson
Thomas Vikstrøm, Organisatorisk projektleder DOF
Projektforløb
2020 – 2023