Naturrum Filsø indviet:

Vildænder og vandinsekter på skoleskemaet

Af Jan Skriver

6. klasserne på Blåvandshuk Skole var onsdag 26. september med til at indvie Naturrummet ved Filsø, hvor de lærte at kende forskel på gråænder, krikænder og pibeænder. Med ketsjere gik det også ud til bredden af Filsø, hvor der blev fanget skøjteløbere og vandkalve. Alle Varde Kommunes sjetteklasser vil i løbet af skoleåret blive undervist i naturen ved Filsø.

Krikandens kød er mørkerødt og fuld af smag, for den lille jetjager af en and er muskuløs og i god form.

Fasanen er derimod lys i kødet som en kylling og slet ikke udholdende som en vildand.

Sådan lød noget af dagens pensum på skoleskemaet for sjetteklasserne på Blåvandshuk Skole, da de var med til at indvie Naturrummet ved Filsø.

Naturvejlederne Morten Vinding og Jonas Gadegaard fra NaturKulturVarde fortalte eleverne, hvordan de kan kende det lille lyn af en krikand fra den mere gumpetunge gråand og den højt syngende pibeand, når den altså er i live.

Eleverne så også ved selvsyn, hvordan de vilde ænder tager sig ud indvendigt, da fuglene blev parteret.

Udsigt til isfugle og 233 andre arter

Mens eleverne i det fri gjorde klar til vildtparade ved Naturrummet, indviede Varde Kommunes borgmester Erik Buhl (V) den nye bygning med en tale, hvor han takkede bygherren AAGE V. JENSEN NATURFOND for de faciliteter, der nu byder tusinder af gæster og hundredvis af skolebørn velkommen ved naturperlen Filsø.

”Det er visionært, og det er flot, hvad der er sket ved Filsø. Ja, det er til at knibe sig selv i armen over, så mange naturperler på en snor, der byder sig publikumsvenligt til ved søen. I 2018 har der indtil nu været 100.000 gæster ved Filsø, og selv gangbesværede kan få store naturoplevelser. Og der er set 234 fuglearter herude. Tak for et godt samarbejde til AAGE V. JENSEN NATURFOND”, lød det fra borgmesteren.

Derpå vankede der en gave fra NaturKulturVarde til Naturrummet i skikkelse af Danmarks smukkeste fugl, isfuglen. Den udstoppede blå juvel sidder nu på en pind i Naturrummets skolestue, efter at den har haft sit aktive liv i Varde Å. Isfuglen minder om, at dens artsfæller er derude ved søen. Det handler bare om at holde sanser og øjne åbne.

Et skoleeksempel i den fri natur

Inden sjetteklasserne fra Blåvandshuk Skole drog til Filsøs bredder med ketsjere for at fange vandinsekter, fik de kager, sodavand og varme i skolestuen.

Det blev ikke til så mange arter af søens insekter på den grå, blæsende og regntunge septemberdag, men en skøjteløber og nogle vandkalve kom dog for en dag, da eleverne fiskede løs.

Det er ellers muligt at fange en snes forskellige arter af vandinsekter på bare en times tid langs bredderne af dæmningen, der adskiller Filsø Mellemsø fra Søndersø.

Nu er det så meningen, at alle Varde Kommunes sjetteklasser i løbet af et skoleår skal forbi Naturrummet ved Filsø for at bliver undervist i natur med frisk luft og en vild artsrig natur lige ved hånden.

Skolefaciliteterne vil dog stå til rådighed for alle skoler, gymnasier og institutioner i skolernes åbningstid. Man kan booke en tid i Naturrummet via Varde Kommunes foreningsportal.

Det er også muligt for grønne lokalforeninger at booke naturrummet til møder og foredrag i aftentimerne.

Naturrummet er sammen med Ellipsen prikken over i’et ved Filsø, som AAGE V. JENSEN NATURFOND købte i 2010 og genskabte i 2012 i et af danmarkshistoriens største og mest ambitiøse naturgenopretningsprojekter. Filsø var engang Danmarks næststørste sø. I dag er den med sine 915 hektar søflade Jyllands næststørste sø.

FAKTA OM NATURRUMMET:

Naturrummet ved Filsø krummer sig elegant i landskabet og byder på ly og læ både inden døre og udenfor med udsigt til søen.

Der er uderum med udekøkken, hvor man kan grovsortere og rengøre fangster og indsamlinger af fund fra felten samt en stor grejbank.

For skoleklasser og deres lærere er der mulighed for at lave bål og formidle i det fri, selv om det regner.

I bygningen er der offentlige toiletter.

Der er også tørvejrsrum med borde og bænke, hvor besøgende kan spise deres madpakker.

Selve skolestuen er på 55 kvadratmeter, og der er plads til op imod et halvt hundrede elever i undervisningen.

Der er køkken i naturrummet, der er tegnet og udformet af arkitektfirmaet Schønherr, som også har stået for Ellipsen.

Rummet er bygget af entreprenørfirmaet Otto Chrestensen A/S i samarbejde med ingeniørrådgivere og håndværkere.