Randers Naturhavn

/ maj 2012

Den første naturhavn af sin slags i Europa er nu blevet indviet i Randers. Den giver handicappede helt unikke muligheder for at opleve naturen.

For tre måneder siden blev Randers Naturcenter indviet tæt på Randers Midtby og alligevel lige ved Gudenå. Siden har stedet været flittigt besøgt af både skoleelever, børnehaver og familier. Og nu har stedets besøgende fået endnu en mulighed for at opleve naturen. Randers Naturcenter har fået en ny handicapvenlig havn med tilhørende både, som blev indviet onsdag den 30. maj.

Den første tur Formanden for handicaprådet i Randers og kørestolsbruger, David Holmberg, indviede havnen ved at skære en snor over med en sømandskniv. Han var samtidig den første til at prøve bådene.

– Jeg synes, at det fungerer rigtig godt. Man kan komme ned i både med sin egen kørestol. Ligesom man kan side foran rettet og styre båden selv, imens man sidder i sin egen kørestol. Der er ikke noget med, at man skal liftes over i båden eller skubbes over på et andet sæde.  Det betyder meget, når man sidder i kørestol, fordi så er man mere selvhjulpen. Det er simpelthen mindre besværligt, siger David Holmberg.

Både fra England De to nye handicapvenlig både er importeret fra den engelske organisation The Wheelyboat Trust. De designer og udvikler handicapvenlige både, der bliver solgt såvel i som uden for England. Det særlige ved bådene er blandt andet, at der er klap til at kørestole kan køre direkte ombord. Organisationens direktør, Andy Beadsley, var i Randers til åbningen af havnen, som er den første af sin slags i Europa.

– Jeg har i hvert fald ikke kendskab til andre havne, der er bygget specielt til vores Wheelyboat. Det er faktisk ret overvældende at tænke på, at der er bygget en havn specielt til vores både. Og så er det oven i købet en ret stor havn, det er ikke en lille undermåler. Det er blevet til en helt fantastisk facilitet, udtaler Andy Beadsley

Støttet af fondsmidler Når Randers Kommune kan præsentere en så flot naturhavn med tilhørende både, skyldes det ikke mindst Aage V. Jensens Naturfond. Fonden har udover at betale for bådene også givet tilskud til byggeriet af selve havnen, fortæller fondens direktør, Anders Skov.

– Det har vi gjort, fordi vi arbejder for at flere kan få kendskab til naturen. Set i det lys mener vi, at det er vigtigt at naturen er tilgængelig for alle. Det betyder at også handicappede og kørestolsbrugere skal have mulighed for at komme ud i naturen og lære om den, siger Anders Skov.

Ture på Gudenå for alle Randers Naturcenter vil løbende arrangere ture, hvor folk både med og uden handicap kan sejle fra den nye naturhavn.

– Det er med garanti en flot tur op ad Gudenå igennem en flot labyrint af mange grønne vandplanter. Man kan være heldig at se dyr som både odder og isfugl. Og man kan også tit se de store fugleflokke, der flyer ind over Vorup Enge, fortæller naturvejleder Lars Maagaard.