Røde og blå mødes med en grøn dagsorden

Af Jan Skriver

Danmarks natur og miljø vil spille den absolutte hovedrolle, når der for fjerde maj i træk kaldes til Naturmødet i Hirtshals. I år er der på naturens folkemøde ekstra fokus på den politiske scene med valgene til Europa-Parlamentet og Folketinget lige om hjørnet.   

Torsdag 23. maj om eftermiddagen vil Naturmødet anno 2019 blive sendt afsted i Hirtshals med Hjørring Kommune som arrangør og med alt, hvad der kan krybe og gå af grønne organisationer og friluftsinteresser af huse for at snakke natur på tværs af faggrupper og natursyn,

Jægere, fiskere, ornitologer, biavlere, økologer, landmænd og kajakroere, de vil være der allesammen.

”Naturmødet er blevet et centrum for alle naturinteresserede, og budskaberne fra mødet når ud til en meget stor del af befolkningen. Debatterne og foredragene er med til at præsentere ny naturforståelse. For eksempel har Naturmødet formentlig ydet sit betydningsfulde bidrag til en større folkelig forståelse af begrebet biodiversitet. I dag er de fleste klar over, at krisen i klodens biodiversitet er reel, og at der skal gøres noget nu, hvis vi skal forhindre, at flere arter forsvinder for altid”, siger Lars Malmborg, der er biolog i Aage V. Jensen Naturfond, som fra arrangementets spæde begyndelse i 2016 har støttet Naturmødet økonomisk hvert år.

Aage V. Jensen Naturfond deltager i Naturmødet på en stand sammen med Den Danske Naturfond, 15. Juni Fonden, Lokale og Anlægs Fonden samt Fonden Kaj Kjærs Flora & Fauna.

”Naturens fonde i Danmark spiller en stigende rolle for natur og friluftsliv. Ikke mindst i takt med løbende nedskæringer og omstruktureringer på naturområdet i det offentlige. Tilsammen støtter alene ovenstående fonde årligt den danske natur med cirka 220 millioner kroner”, siger Lars Malmborg.

Arrangørerne i Hjørring Kommune kalder Naturmødet et årligt politisk, folkeligt og fagligt arrangement, der gennem uformelle samtaler, taler, møder, foredrag, underholdning og events sigter efter at fejre, forandre og forstærke danskernes forhold til og udnyttelse af naturen.

Natur- og miljøpolitik vil i år komme i ekstra aktuelt fokus, da der er valg til Europa-Parlamentet søndag 26. maj og valg til Folketinget 5. juni.

Naturmødet vil være et naturligt forum for politikere, der kort før valgene vil give et bud på løsningen af aktuelle natur- og miljøproblematikker, enten de politisk set er røde, grønne eller blå.

FAKTA OM NATURMØDET

  • Naturmødet anno 2019 åbnes officielt torsdag 23. maj klokken 14.
  • Det afsluttes lørdag 25. maj klokken 16.00.
  • I cirka 80 stande og telte vil et utal af grønne interesser vise, hvad de står for.
  • Foredrag og debatter finder sted på scener i større telte.
  • Naturmødet er gratis og for alle, det er ikke en platform for salg og køb.
  • Mødet handler om synspunkter, holdninger og visioner for fremtidens natur og miljø.
  • I 2016 kiggere 3.500 danskere forbi Naturmødet.
  • Året efter voksede deltagerantallet til 10.000 mennesker for sidste år at sætte rekord med mindst 20.000 gæster.