Gudenåparken og Gudenåengene
Gudenåengene, der ejes af AAGE V. JENSEN NATURFOND, består af Væth Enge, Hornbæk Enge og Vorup Enge. Heraf ligge de to sidste ganske bynært i Randers Kommune. Gudenåengene er etableret fra 2004 og fremefter som et led i Vandmiljøplan II, hvor man ved at oversvømme lavlandsområder skaber store vådområder og samtidigt reduceres mængden af kvælstof.
I dag er Gudenåengene et fantastisk rekreativt naturområde med over 175.000 besøgende årligt. AAGE V. JENSEN NATURFOND har tidligere opført tre fugletårne og en formidlingspavillon samt et netværk af stier og to gangbroer over Gudenåen. Det er således muligt at bevæge sig fra Randers Midtby rundt i de store vådområder.
AAGE V. JENSEN NATURFOND har ligeledes støttet opførelsen af Randers Naturcenter, der er beliggende tæt på Vorup og Hornbæk Enge. Det er her muligt at lave formidling til de årligt 52.000 besøgende på naturcenteret, hvor mange er skoler, familier og grupper med specielle behov, eksempelvis ældre og folk med handicap.
Gudenåparken er beliggende tæt på Randers Naturcenter. Området, der består af pilekrat og rørskov, er populært, men ofte svært tilgængeligt pga. oversvømmelser fra Gudenåen. De nye publikumsfaciliteter skaber bedre adgang til Gudenåparken og bedre sammenhæng mellem de tre naturområder.
Det kan man opleve i naturen i området
De tre naturområder indeholder en stor og varieret natur. Man kan være heldig at se odderen, der yngler i området, hvis man kommer en tidlig morgenstund. Isfuglen ses ofte, hvis man kommer ud til de mange små steder, hvor der udsigt over vandet. Gudenåengene er tilholdssted for mange træk og ynglefugle med tilknytning til vandet. Grågæs, knarænder, krikænder, pibeænder og mange flere kan opleves det meste af året. Rørhøgen yngler fast i området. Er man heldig kommer fiskeørnen eller havørnen flyvende forbi.
Gedde, aborre, skalle og brasen trives i vandet. Det er muligt at fange både laks og havørred, hvis man fisker i Gudenåens vand. Om sommeren kan man se de mange insekter flyve over vandet. Guldsmede og vandnymfer trives. Den sjældne grønne kølleguldsmed iagttages ofte.
Vegetationen består primært af tagrør og rørskove. I vandet vokser flere arter af vandaks. Ligesom man nær bredderne ofte ser gul åkande, gifttyde, kalmu og Sø-Kogleaks.