Artsportalen
– Samler viden om Danmarks natur
Baggrund
Rammen for Artsportalen er finanslovsbevillinger fra finanslov 2016. Der er således tale om politisk ophæng og mandat for udvikling af en Artsportal.
Det fremgår af aftale om finansloven, hvad en Artsportal skal “Som led i Aftale mellem den daværende regering (SRJ, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten om Et grønnere Danmark af juni 2014 er der afsat 0,3 mio. kr. årligt i 2015-2018 til administration af grøn innovationspulje. Kontoen er på finansloven for 2015 forhøjet med 1,5 mio. kr. årligt i perioden 2015-2018 til en artsportal, der skal styrke borgernes og interessenters engagement i arbejdet med arter og på sigt styrke datagrundlaget for artsindsatsen ved at fremme kendskabet til den geografiske fordeling af forskellige arter i Danmark. Udgifterne til design og udvikling af portalen kan evt. suppleres med eksterne fondsmidler .. “(Aftale om finanslov 2016, § 23.71.01.10).
Statens Naturhistoriske Museum har i samarbejde med Svampeforeningen for midler fra Aage V. Jensens Naturfond udviklet Svampeatlas 2.0, som er en “artsportal” for svampe. Det nye Svampeatlas 2.0 indeholder mange af de funktioner, som det er vedtaget, at Artsportalen skal indeholde. Dertil kommer at den brugerorienterede kvalitetssikring baseret på automatiserede algoritmer, som er udviklet i Svampeatlas 2.0 vil styrke en Artsportal for alle arter. Endelig indeholder Svampeatlas 2.0 en fremtidssikret database-baseret løsning på håndteringen af navngivning, taksonomi og metadata vedrørende danske arter, som kan blive til meget stor gavn for en Artsportal.
Forud for denne Partnerskabsaftale har Miljøstyrelsen siden 2015, som opfølgning på finanslovbeslutningen arbejdet med at forberede udvikling af en Artsportal.
Partnerskab omkring Artsportalen og data i Artsportalen
Partnerskabet har ikke et kommercielt sigte. Følgende principper forpligtiger parterne sig til at arbejde efter:
- Omkostningseffektivitet i valg i forbindelse med udvikling og efterfølgende drift af Artsportalen.
- At basere udvikling af Artsportalen så den inkorporerer eksisterende digitale løsninger i Miljøstyrelsen herunder f.eks. IT-infrastruktur i Danmarks Miljøportal, og hos Statens Naturhistoriske Museum, som f.eks. Svampeatlas 2.0 og allearter.dk.
- At begge parter forpligtiger sig på at finde konstruktive løsninger til den efterfølgende faglige drift af Artsportalen.
- At arbejde for at Artsportalen løbende videreudvikles, så den fortsat bliver det foretrukne digitale mødested for data om danske arter.
- At begge parter sørger for at egne data om arter kan fremsøges i Artsportalen.
- At arbejde for at relevante interessenter involveres i såvel udvikling som drift og sørge for at udbrede kendskabet til Artsportalen.
- At Artsportalen udvikles på en måde som muliggør senere udvidelse med flere kildesystemer, og på en måde som sikrer, åt alle data kan nyttiggøres i andre ITsystemer dvs. så vidt muligt anvende open source software. Såfremt der anvendes open source skal det være klart beskrevet i bilag til projektinitieringsdokumentet på hvilke vilkår for open source, der skal gælde.
- At Artsportalen udvikles baseret på internationale standarder i dialog med GBIF.
- At data i Artsportalen i princippet er frit tilgængelige for alle brugere, og at alle brugere i princippet skal kunne lægge artsobservationer ind i Artsportalen.
- At Artsportalen udvikles så det for brugeren giver en sammenhængende og intuitiv brugeroplevelse. Eksempelvis bør brugerprofiler kunne anvendes på tværs af den samlede løsning.
- At artsportalen kan anvendes af såvel eksperter/fagfolk som brugere uden indgående kendskab til den danske biodiversitet.
- At datas kvalitet er dokumenteret (dvs. stadie for kvalitetsvurdering fremgår for alle data), og så vidt muligt valideret (dvs. kvalitetsvurderet).
- At Artsportalen samler og viser data om alle væsentlige artsgrupper i den danske natur inkl. data fra andre relevante databaser.
Projektet beskrivelse
Udvikling af Artsportalens funktionalitet vil tage udgangspunkt i Svampeatlas 2.0 og genbruge løsninger herfra i videst muligt omfang.
Det er lagt til grund for partnerskabet, at Miljøstyrelsen påtager sig det overordnede ansvar for at udvikle Artsportalen og drifte Artsportalen IT-teknisk. Miljøstyrelsen har derfor systemejerskabet til Artsportalen.
Statens Naturhistoriske Museum bidrager med viden og erfaringer fra udvikling og drift af Svampeatlas 2.0 og faglige forskningsbaserede kompetencer til at udvikle en fagligt og taxonomisk velfunderet Artsportal. Ansvaret for drift og videreudvikling af allearter.dk håndteres af DanBIF-sekretariatet. I bilag 3 redegøres for partnerskabets governance og samarbejde i udviklingsfasen. Statens Naturhistoriske Museum er i tæt samarbejde med Miljøstyrelsen tillige ansvarlig for at inddrage de naturhistoriske foreninger i Danmark, samt øvrige naturhistoriske museer og universiteter som aktive medspillere i projektet.
Med Miljøstyrelsens særlige ansvar og forpligtigelser for den overordnede udvikling og teknisk drift af Artsportalen følger, at der i partnerskabet ikke kan træffes beslutninger, som påfører Miljøstyrelsen udvidede driftsomkostninger uden styrelsens godkendelse og accept.
Formål
Formålet med aftalen er sikre udvikling af en offentlig Dansk Artsportal med adgang for alle interesserede. Der er tale om en kompleks opgave, som Statens Naturhistoriske Museum og Miljøstyrelsen begge har en væsentlig interesse i og viden om. Data om arter og formidling af disse er på forskellig vis kerneopgaver både hos Statens Naturhistoriske Museum og hos Miljøstyrelsen. Statens Naturhistoriske Museum indsamler, udforsker og udbreder forskningsfaglig viden om fortidens, nutidens og fremtidens natur til glæde for mennesker og til gavn for arter, natur og samfund. Miljøstyrelsen har en forvaltningsmæssig interesse i, hvor arterne befinder sig geografisk f.eks. beskyttede arter, og i at give kommuner, lodsejere og naturforvaltere adgang til denne information. Samtidigt har styrelsen en interesse i at formidle viden om arter til befolkningen gerne koblet til konkrete lokaliteter og naturoplevelser knyttet hertil.
Med udviklingen af en Artsportal er målet, at artsdata, der hidtil har været vanskeligt tilgængelige for offentligheden, bliver samlet et sted og gjort tilgængelige på en enkel måde, så de kan bruges af alle interesserede danskere for at oplyse og dermed løfte danskernes viden og engagement i arbejdet med at passe på den danske biodiversitet. Samtidig etableres muligheden for at alle danskere kan indberette artsobservationer og deltage i arbejdet med at kvalitetssikre data. Artsportalen vil kombinere kvalitetsdata med folkeoplysning om planter, dyr og svampe i den danske natur og herved blive et digitalt mødested, hvor danskerne kan mødes på tværs af beskæftigelse og viden om naturen for at søge efter viden om arter, f.eks. til et forskningsområde, til en kommunal sagsbehandling eller for at undersøge, hvilke arter, der findes i lokalområdet.
Status 2021
Portalen Arter er udviklet i første version, arter.dk, med mulighed for søgning blandt flere end 40 mio. artsfund fra både offentlige og private kilder, mulighed for selv at indberette arter, uanset om brugerne ved lidt eller meget om arter og biodiversitet, og en Artsbog, der rummer viden om alle arter i Danmark – med tiden vil der også komme artsbeskrivelser af de fleste arter. Portalen er stadig under udvikling, men den første version kan allerede rigtig meget og benyttes nu af 6.000 brugere. Lige nu kommer der omkring 5-10 nye brugere hver dag – og det sker uden en aktiv indsats.
Portalen Arter bliver kendt
I forbindelse med biodiversitetsugen blev Arter lanceret 17. maj 2021. TV 2 bragte et indslag i Go´ Morgen Danmark med miljøministeren Lea Wermelin og direktøren for Statens Naturhistoriske Museum Peter C. Kjærgaard. I samme uge blev Arter brugt til flere bioblitzer rundt omkring i landet, hvor den store finale blev, at Arter blev brugt i forbindelse med landsindsamlingen ’Danmark køber jord’ til opkøb af arealer til biodiversitet, som TV 2 havde arrangeret.
Det kan blive endnu bedre
Portalen videreudvikles med automatiserede valideringshjælp, billedgenkendelse og understøttelse af fællesskabsaktiviteter, f.eks. bioblitzer, foreninger mv. Med disse nye funktioner og muligheder bliver Arter i 2022 for alvor attraktiv for en større skare af brugere.
Fællesskab om data og viden
I 2021 er styregruppen blevet udvidet til at bestå af alle de væsentlige interessenter. Der er oprettet et Artsråd med repræsentanter fra landets naturhistoriske foreninger, og der er nedsat en taksonomigruppe til at håndtere taksonomiske spørgsmål. Artsrådet er et stærkt organ til at bidrage til at skabe bro mellem den tekniske udvikling af Arter, styrke valideringen af data og formidle behovene hos især de naturhistoriske foreninger, så portalen forbedres målrettet og brugerorienteret.
Portalen Arter udvikles foruden Aage V. Jensens Naturfond i samarbejde med 15. Juni Fonden. Miljøstyrelsen bidrager også med midler til såvel udvikling som drift. Statens Naturhistoriske Museum og Miljøstyrelsen er gået sammen i et partnerskab om at samle data og interessenter ét sted, hvor vi deler viden til glæde for os alle. Naturhistoriske Museum Aarhus bidrager også til det daglige arbejde. Så samtidig med at forskere og almindelige danskere får en opdateret viden om vores arter, får forvalterne i kommuner og stat et hurtigt og enkelt overblik over arternes tilstedeværelse i vores natur, så vi kan sikre det bedste grundlag for beskyttelsen af den danske natur.
Status 2020
Status for projektet er, at Arter.dk lanceres til foråret 2021 for alle danskere, kommuner og forskere. Men den er allerede udviklet i en basisudgave og i de kommende måneder testes basisudgaven sammen med bl.a. de grønne organisationer og andre solide faglige ressourcer inden for biodiversitetsmiljøet. Samtidig er organiseringen af Arter.dk ved at komme på plads med udvidelse af styregruppen og nedsættelse af et Artsråd med medlemmer fra de naturhistoriske foreninger.
Målet om at udvikle den tekniske del af Arter.dk er dermed tæt på at være på plads herunder at få udviklet integration til GBIF og myndighedernes naturdatabase, således at alle myndighedsartsdata og internationale artsdata vises i Arter.dk. Forudsætningen for integrationerne har været, at der med Arter.dk er tilvejebragt en fælles taxonomi for alle arter i Danmark. Hermed kan artsdata nu udveksles mellem it-systemer, således at data om arter kan bruges på tværs af myndigheder, forskere og private aktører.
Samtidig har der været et mål om at engagere de naturhistoriske foreninger, hvilket er blevet håndteret ved løbende møder med foreninger, workshops, nyhedsbreve og inddragelse i test af funktioner. Sidstnævnte især i forbindelse med betaversionen, der blev sat i drift juni 2020.
Projektet ledes i partnerskab mellem Statens Naturhistoriske Museum og Miljøstyrelsen og fortsætter frem til 2023 suppleret med en ny donation fra de to fonde og Miljøstyrelsen, som skal styrke indholdet på Arter.dk til gavn for viden om den danske natur og biodiversitet.
Projekt info
Projektdeltagere
Statens Naturhistoriske Museum
Miljøstyrelsen
Kontaktperson
Dorte Wenøe Breddam , Arter og Naturbeskyttelse
Projektforløb
2018 – 2023
Hjemmeside