Fra bilvask til Citizen Science – insektmobilen
Kortlægning af flyvende insekter på tværs af Danmark
Baggrund
Vi ved at insekter bidrager med vigtige økosystemfunktioner såsom bestøvning og kontrol af skadedyr og at de er fødegrundlag for højere trofiske niveauer. Trods dette er vores viden om deres forekomst i Danmark yderst begrænset. I det danske landskab er store insekter blevet er mangelvare bl.a. på grund af kortlivede omdriftsmarker og en knaphed på skove, tørt græsland, gamle træer, dødt ved, kokasser fra fritgående dyr og ådsler. Den stigende fokus i arealforvaltningen på store selvforvaltende økosystemer og urørte skove vil måske kunne bringe nogle af fordums insektrige landskaber tilbage igen, men hvor meget skal der til og hvad kan vi forvente af fremtidens fuglefauna, hvis vi satser på at fremme de store insekters levesteder?
Trods Danmarks beskedne størrelse har vi en høj biodiversitet. Det skyldes ikke mindst vores lange kystlinje og i international kontekst enestående lavvandede kystområder, vidtstrakte strandenge og klitlandskaber. Sammenlignet med vores internationalt vigtige bestande af rastende og ynglende vandfugle, er den terrestriske fuglefauna mindre bemærkelsesværdig. I de senere år har især to grupper af fugle dog nydt stor bevågenhed: De spektakulære rovfugle er i stort omfang vendt tilbage, med havørn, kongeørn, rød glente, stor hornugle og vandrefalk som gode eksempler. Til gengæld er agerlandets fuglearter i fortsat tilbagegang, og en række eng- og strandfugle – fx stor kobbersneppe, engryle og vibe – er blevet sjældne. En gruppe af fugle, som ikke har tiltrukket sig megen opmærksomhed, er insektæderne. Her tænker vi på fugle, som er afhængige eller begunstiget af rigelig adgang til store insekter. Det er fugle som hvepsevåge, lærkefalk, rødrygget og stor tornskade, kirkeugle, hærfugl, ellekrage, hvid og sort stork, stor kobbersneppe, stær og pirol.
Projektet beskrivelse
Projektet vil opnå helt ny viden om både den rumlige og tidsmæssige forekomst af flyvende insekter på national skala. Kortlægningen af insektfaunaen vil blive sammenstillet med den allerede tilgængelige og på verdensplan unikke viden om arealanvendelsen (HNV-kort), udbredelsen af vores truede arter (biodiversitetskortet) og den generelle fuglefauna (DOFs ATLAS III-projekt). Ved denne sammenstilling vil projektet opnå viden om fødenetværk på national skala, og denne viden vil vi bruge til at kvantificere betydning af naturen og forvaltningen for den danske biodiversitet.
Formål
Formålet med projektet er at kortlægge fordelingen af de flyvende insekter i de danske landskaber, både kvantitativ og kvalitativt, ud fra en hypotese om at store insekter er knyttet til naturrige landskaber. De indsamlede data for den kvantitative fordeling af insektforekomsten vil blive kombineret med nationale data for arealanvendelse, truet biodiversitet og fuglefauna for derigennem at bestemme, hvorledes arealanvendelsen påvirker fødenetværk og biodiversitet på national skala. Projektet vil indsamle data igennem et netværk af frivillige, der foretager passiv indsamling af insekter fra taget af deres privatbiler.
Den innovative indsamlingsmetode taler til enhver person, som har vasket eller blot kørt bil og undret sig over, hvorledes insektfaunaen ændrer sig over året og måske bemærket nedgangen i mængden af større insekter over de sidste blot 20-30 år. Projektet vil bygge på almindelige menneskers stigende interesse for at bidrage til forskning igennem Citizen Science, og vi mener, at dette projekt vil pirre folk nysgerrighed.
Status 2021
Siden indsamlingsårene 2018, 2019 og 2020 har projektet fokuseret på at lave DNA-analyser af de mange insektprøver. Resultater fra DNA-analyserne er blevet til artslister, som de frivillige Insektmobil-piloter har fået tilsendt, så de kunne blive klogere på hvilke arter, der var røget i nettet på de ture, som de har kørt med Insektmobilen. Men resultaterne blev også blevet brugt i videnskabelige artikler, som blev udgivet i internationale tidsskrifter i løbet af året.
Cecilie Skræp Svenningsen fortsatte i en ansættelse ved Miljøstyrelsen efter at have afsluttet sin phd: Insektmobilen – A large scale survey of flying insects assessed with citizen science and DNA metabarcoding.
Aktiviteter og resultater
I 2021 blev vi færdige med DNA-analyse af projektets insektindsamlinger. Det betød også at de frivillige som har hjulet med at indsamle insekterne i 2018, 2019 og 2020 fik tilsendt artslister fra de ture, som de havde kørt. At sende artslister tilbage til de frivillige var en milepæl for projektet, og noget som mange af de frivillige har efterspurgt i løbet af projektet. Artslister og spændende fund blev diskuteret blandt de frivillige i deres grupper på Facebook.
Artikel i Biology Letters
Artiklen blev udgivet i marts 2021 og er den første med resultater fra 365 insektprøver som blev indsamlet i 2018. Resultaterne bruges til at se nærmere på fordelingen af flyvende insekter indsamlet på ruter på tværs af forskellige landskabstyper i Danmark – både i forhold til diversitet og tæthed. Resultaterne bruges også til at validere bilnettet som en valid metode til at overvåge insekter, og til at se om det er en effektiv måde at opdage nye arter for landet og arter, som er på den Danske Rødliste over truede arter.
Analysen viste, at de frivillige Insektmobil-piloter i 2018 indsamlede 2.114 forskellige arter fra 240 forskellige insektfamilier. Fra de indsamlede insekter var der individer fra 15 ud af 19 kendte insektordner i Danmark. 319 insektvarter var ikke tidligere registreret i Danmark, og 17 insektarter var ikke tidligere registreret i hverken Danmark, Norge, Sverige eller Tyskland. Desuden var 174 arter registreret på den Danske Rødliste. DNA analysen viste også, at den landskabstype hvor der var den laveste biomasse af insekter var i byområder.
Artiklen konkluderer, at brug af Citizen Science, bilnet og DNA analyse er en valid metode til at overvåge flyvende insekter over tid og sted.
Artiklen kan findes i sin fulde længde her: https://doi.org/10.1098/rsbl.2020.0833
Artikel i Biological Conservation
Artiklen blev udgivet i oktober 2021 og er baseret på resultater fra en spørgeskemaundersøgelse, som frivillige citizen scientists har svaret på efter at have deltaget i Insektmobilen i Danmark og Tyskland og et projekt som overvåger sommerfugle i Israel. Ved at sammenligne svar i forhold til motivation for at deltage i insektovervågningsprojekter, bliver de vigtigste og mindst vigtige faktorer belyst. Både for deltagere fra hvert af de tre lande, men også på tværs af deltagere fra de tre lande.
Artiklen kan findes i sin fulde længde her: https://doi.org/10.1016/j.biocon.2021.109325
Phd-afhandling og kandidatspeciale
Cecilie Skræp-Svenningsen forsvarede sin phd-afhandling i marts 2021. Afhandlingen består af fire kapitler som på hver deres måde behandler resultater fra Insektmobilen. Fokus for de fire kapitler er: 1) evaluering af bilnet som metode til insektovervågning, 2) evaluering af de metodologiske trin i laboratoriet til DNA-analyse af insekterne, 3) effekt af arealanvendelse på biomassen af flyvende insekter i Danmark og 4) effekt af arealanvendelse på diversiteten og artssammensætning af flyvende insekter i Danmark.
Metoder fra Insektmobilen er også blevet brugt i et kandidatspeciale. Specialet blev skrevet af Erika Thorhauge-Thejll, som undersøgte om de specieludviklede bilnet fra Insektmobilen egner sig til at overvåge bestande at myg og deres vektorbårne sygdomme. Det blev gjort ved at sammenligne fangster fra bilnettene med traditionelle metoder til at overvåge myg. Resultaterne viste at de specieludviklede bilnet er en velegnet metode til at overvåge myg i Danmark, og med hjælp fra frivillige citizen scienctists, har metoden stort potentiale for en landsdækkende indsats.
Status 2020
2020 har været endnu et spændende år for Insektmobilen. Vi har blandt andet har fået de første resultater af insektindsamlinger fra tidligere år, og her kan vi først og fremmest afsløre, at vi indtil videre har fundet 319 insektarter, som ikke tidligere er registreret i Danmark. Af dem er 18 insektarter ikke tidligere registreret i hverken Sverige, Norge eller Tyskland! Vi har stadig insektprøver som venter på at blive DNA-analyseret, og derfor forventer vi, at vi vil finde endnu flere nye arter i takt med at vi når igennem prøverne. Laboratoriearbejdet med DNA-analyse fortsætter i 2021.
I 2020 kørte Insektmobilen endnu en sæson, hvor 68 frivillige Insektmobil-piloter tog på tur med net på taget af deres bil for at indsamle insekter. Samlet set blev der indsamlet insekter på 107 ruter, som også er blevet kørt tidligere år.
Selvom årets insektindsamling var væsentligt mindre i forhold til i 2018 og 2019, så giver de nye prøver os mulighed for at sammenligne insektfaunaen over 3 år fra de samme områder. Det betyder i sidste ende, at projektets resultater vil være mindre følsomme over for vejrforhold fra år til og år og lokale tilfældigheder.
I år kunne vi også begynde at sende artslister til de frivillige, som indsamlede insekter i 2018 og 2019. Det er en milepæl for projektet, at vi endelig kan dele resultater fra det store arbejde, som de frivillige Insektmobil-piloter har udført, og der ligger mange timers laboratoriearbejde med DNA-analyse bag hver enkelt artsliste. Mange frivillige blev glade for at se deres artslister, og det er især antallet af arter, som overraskede – både dem der havde fanget mange, og dem der havde fanget få.
Sidste år (2019) fik vi indsamlet insekter i områder af særlig høj naturværdi (”hot spot”-ruter), og i den forbindelse blev der også indsamlet insekter i Lille Vildmose (Mellemområdet og Tofte Skov). Vi har netop fået resultater fra halvdelen af de ture der blev kørt i Lille Vildmose, og de viser, at der er fundet DNA-spor fra 109 forskellige insektarter.
I 2020 har vi også indsendt tre videnskabelige artikler til internationale tidsskrifter, som ligger til bedømmelse. Artiklerne er en del af Cecilie Skræp Svenningsens PhD-projekt om Insektmobilen, som Cecilie skal aflevere den 31/12-20.
Det endelige PhD-projekt kommer til at indeholde yderligere to manuskripter til artikler, som også bliver indsendt til internationale tidsskrifter. Alle atikler er lavet på baggrund af analyse af resultater fra Insektmobilen, og der er massere af spændende resultater at tage af.
Status 2019
I alt deltog 205 frivillige i insektindsamlingen i juni måned 2019. Flere af de frivillige Insektmobil-piloter, som deltog i indsamlingen i 2018, var meget interesserede i at deltage igen i 2019. Derfor fik de tidligere frivillige mulighed for at tilmelde sig først, og det resulterede i, at 120 frivillige fra 2018 kørte de samme ruter i 2019. I alt har 398 frivillige deltaget i projektet i 2018 og 2019.
Næsten 90 % af de frivillige Insektmobil-piloter i årets Insektindsamling sendte deres pakker tilbage til os. For andet år i træk oplever vi altså, at de frivillige deltagere udviser stor lyst og engagement for at udføre opgaven, som de har skrevet sig op til. Det er takket være de frivilliges flotte indsats, at Insektmobilen bliver den mest omfattende undersøgelser af flyvende insekter i Danmark.
I forbindelse med indsamlingssæsonen i 2019 blev det besluttet at inkludere nogle særlige ruter, som blev planlagt til at gå igennem naturområder med formodet høj biodiversitet i Danmark. 10 naturområder fordelt over det meste af landet blev udvalgt blandt andet Lille Vildmose, Nationalpark Thy, Skallingen, Nordby Bakker (Samsø), Gribskov og Høje Møn.
Foreløbige resultater
Fra de to indsamlingssæsoner har vi modtaget over 1.200 prøver, som skal indgå i analysen af fordelingen af flyvende insekter i Danmark.
De foreløbige resultater fra vores analyser viser, at der er forskel på hvor mange insekter, der findes (biomasse), i forhold til hvilken arealanvendelse/-udnyttelse der har været langs ruten. Det fordeler sig således, at de ruter med størst biomasse blev kørt langs/igennem skov eller våd natur, og de ruter med lavest biomasse gik langs/igennem byer og landbrugsområder.
Et spændende fund
Hos Insektmobilen har vi travlt med at få sorteret og analyseret de mere end 1.200 insektprøver, som de frivillige Insektmobil-piloter har indsamlet i 2018 og 2019. Inden længe forventer vi at have nogle foreløbige resultater klar, så vi kan dele dem med piloterne. Indtil da vil vi dele en lille historie om et særligt insekt, der dukkede op i en af prøverne.
For nyligt fandt vi en grøn sandspringer (Cicindela campestris) i en af prøverne fra 2019. Den grønne sandspringer er en løbebille på ca. 1,5 – 2 cm i længden med en flot grøn farve og store øjne. Den er også udstyret med et par store, kraftige kindbakker (en slags ydre kæber kaldet ’mandibler’), som den bruger til at fange sit bytte med. Den grønne sandspringer kan løbe hurtigt, men først efter at den er blevet varmet godt og grundigt op af solen. Når den er blevet varm, er den klar til at begive sig på jagt efter et bytte, som ofte er mindre insekter og leddyr. I jagten løber den grønne sandspringer rundt og bruger de store øjne til at spotte et muligt byttedyr. Ofte springer den det sidste stykke, og griber fat i byttet med kindbakkerne.
Men i stedet for at spise byttet med det samme, sprøjter den enzymer ind i det. Enzymerne opløser byttets indre til en flydende suppedas, som sandløberen så kan suge ud. Når den har spist færdig, er kun det ydre, tørre skelet (kaldet ’kutikula’) af byttet tilbage.
Selvom den grønne sandspringer findes over det meste af landet, så var det lidt overraskende, at den dukkede op i en prøve indsamlet med bil-net. For det meste løber den nemlig rundt på tørre, sandede overflader, og det er ikke så tit, at den flyver. Derfor var det ikke et insekt, vi forventede at se i prøverne fra Insektmobilen. Men mon ikke at der dukker flere overraskelser op..
Indsamlingssæsonerne 2018 og 2019
Vi har nu overblik af de to indsamlingssæsoner, som I kan blive lidt klogere på her:
Næsten 400 frivillige har indsamlet insekter for Insektmobilen: 193 i 2018 og 203 i 2019. Og næsten 90 % af alle frivillige, sendte deres pakker retur til os. Det er virkelig godt!
Fra pakkerne fik vi 1.230 brugbare prøver med insekter. Prøverne bliver grundlag for de videnskabelige resultater af Insektmobilen, som skal give os bedre indblik i hvilke insekter, der flyver rundt forskellige steder i Danmark.
Mere end 12.300 km har de frivillige tilsammen kørt i løbet af de to indsamlingssæsoner. Det svarer sådan cirka til at køre 5 gange tur/retur fra Randers til Paris. Heldigvis er der ikke nogen, som rent faktisk har kørt fra Randers til Paris med Insektmobilen, for med en maxhastighed på 50 km/t med nettet på taget, ville det tage ca. 2 døgn at køre bare én tur.
Stor tak til alle som har hjulpet med at indsamle insekter i 2018 og 2019. Jeres hjælp betyder, at Insektmobilen bliver et af de mest omfangsrige videnskabelige projekter, som undersøger fordelingen af flyvende insekter i Danmark.
Status 2018
I alt deltog 193 frivillige i insektindsamlingen i juni måned 2018. Vi fik flere tilmeldinger end vi havde net, så de 193 ”piloter” blev udvalgt ud fra geografisk bopæl, for at opnå størst geografisk spredning. I alt er der samlet insekter på 326 ruter fordelt i det meste af Danmark.
170 piloter har sendt insekter tilbage til os, hvilket giver en returrate på 88 %. Vi har nu flere end 650 insektprøver, som ligger klar til analyse i laboratoriet. Vi forventer resultater fra insektindsamlingen i 2018 er klar til foråret 2019.
Vi har i 2018 indledt et samarbejde med Helmholtz Centre for Environmental Research, iDIV fra Leipzig Universitet. Der blev kørt 70 ruter med Insektmobilen i Tyskland i 2018, og i 2019 kører projektet i større skala med flere ruter og deltagere.
Formidling og presse
Insektmobilen deltog i 2018 blandt andet ved Naturmødet i Hirtshals, Forskningens Døgn og åbning af Sommerfuglehuset i Botanisk Have i København.
Der har været stor medieopmærksomhed på Insektmobilen i 2018. Projektet er blevet omtalt flere end 44 gange i onlineartikler, på blandt andet dr.dk, politiken.dk og tv2.dk, og der er lavet tv- og radiointerviews til blandt andet TV-avisen på DR1, DR P1 og TV2-Lorry.
Plan for 2019
I 2019 skal mindst 200 Insektmobilpiloter samle insekter i Danmark, og alle deltagere fra 2018 har mulighed for at deltage igen. Deltagerne i 2019 skal køre på nye ruter, så vi få samlet insekter fra flere egne af landet. På grund af det store antal prøver i 2018, bliver laboratoriearbejdet med analyse af insekterne også en væsentlig del af 2019.
Status 2017
2017 markerede pilotfasen og i løbet af projektets første halvår, er vi blevet mange erfaringer og insekter rigere. Efter en udviklingsfase med flere prototyper blev 10 net produceret og derefter sendt til de 10 øverste frivillige fra en bruttoliste på 25. Nogle frivillige oplevede problemer med nettet, og tilsammen med en stram tidsplan og sommerens ustadige vejr, fik 4 frivillige sendt insekter og net tilbage til os fra i alt 24 ruter. Sidenhen er der blevet sorteret insekter og de første resultater kan ses herunder og i projektets statusrapport 2017.
I løbet af foråret og sommeren har projektet deltaget i forskellige arrangementer:
- Naturmødet i Hirtshals
- Insektival i Universitetsparken, København
- Copenhagen Bug Fest i Botanisk Have
- Åbning af Naturens Dag 2017 ved Danmarks Naturfredningsforening
Vi er nu klar til den egentlige indsamling af insekter, som forløber over to indsamlingssæsoner med start 1. juni 2018. Det nye år indledes med et mediefremstød med blandt andet videospots, instruktionsvideoer, hjemmeside og digitale platforme.
Med erfaringer fra pilotprojektet og fremtidige formidlingsaktiviteter ser vi frem mod 2018 og forventer både mange frivillige og insekter.
Projekt fakta
Projektdeltagere
Projektgruppen er sammensat af eksperter fra Århus og Københavns Universitet, samt North Carolina State University.
Lektor Anders P. Tøttrup og Lektor Jacob Heilmann-Clausen, København Universitet
Seniorforsker Rasmus Ejrnæs og Seniorrådgiver Jesper Bladt, Århus Universitet
Professor Rob R. Dunn, North Carolina State University
Kontaktperson
Anders P. Tøttrup, Københavns Universitet
Projektforløb
2017 – 2020
Hjemmeside