Toftehun21
Tofte2015 and Hostemark2015
Projekt Kongeørn
Baggrund
Få ynglende kongeørne i Danmark.
Efter mange års fravær har der siden 1998 fast ynglet kongeørne i Danmark. Siden 2011 har der kun været 3 ynglepar, som tilsammen har fået 36 unger på vingerne. 16 af ungerne er blevet ringmærket, men med undtagelse af tre unger, er deres skæbne ukendt. At antallet af ynglepar af kongeørne ikke stiger, har indtil videre været et ubesvaret spørgsmål. De to GPS-sendere giver indblik i hvor de danske kongeørneungers færden, og måske svar på, hvorfor antallet af ynglepar i Danmark ikke stiger.
Projektet beskrivelse
I 2015 fik to kongeørne fra Lille Vildmose, nordøst Himmerland påført GPS-sendere; én han fra Høstemark Skov klækket i april, Hostemark (blå) og én hun fra Tofte Skov klækket i maj, Tofte (orange).
Hvorfor sporer vi dem?
I et nyt dansk forskningsprojekt sporer vi unge gyldne ørne med GPS-teknologi for at forstå deres bevægelsesmønster. Teknologien giver os mulighed for at udforske deres habitatbrug og boligområder i den årlige cyklus. De oplysninger, vi indsamler, vil hjælpe med at bestemme kildebestanden til de danske ynglefugle og undersøge genetisk forhold inden for den danske befolkning. Fuglene har allerede vist stor individuel variation i bevægelse.
Hvordan gør vi det?
Vi monterede en GPS/GSM-sender på de unge kongeørne, mens de stadig var i reden, ved hjælp af en selesystem der sikrer en passende pasform. Senderne er monteret med en kropssele efter samme teknik, som er blevet brugt på kongeørne i f.eks. Nordamerika og Sverige. Senderne oplades af et solcellepanel og fungerer i teorien gennem fuglens levetid. GPS-positioner gemmes i senderne og sendes via GSM-netværk.
Status 2021
I 2021 fik en kongeørn fra Tofte Skov monteret GPS-sender. De to kongeørne, som fik sat GPS-sendere på i juli 2020, blev desværre begge fundet døde i 2021. Dødsårsagen viste sig at være underernæring.
Samlet set flyver der nu 4 danske kongeørne rundt med en GPS-sender på ryggen:
- Høstemark2015: han fra Høstemark Skov, fik påsat sender den 24. juni 2015
- Tofte2015: hun fra Tofte Skov, fik påsat sender den 8. juli 2015
- Toftehan19: han fra Tofte Skov, fik påsat sender den 10. juni 2019
- Toftehun21: hun fra Tofte Skov, fik påsat sender den 18. juni 2021
Toftehun21
Navnet på den nye kongeørneunge, som fik monteret sender i 2021, er blevet Toftehun21. Selve monteringen gik godt, og ørnen var i rigtig god fysisk form: Både stærk og med en veludviklet fjerdragt. Forældrefuglene var hurtigt tilbage hos ungen, efter den var sat tilbage i reden. Ungens form og føderester fundet i reden viste, at forældrefuglene gjorde et godt arbejde med at skaffe ungen føde. Den 30. juni kunne vi se på data at Toftehun21 begyndte at bevæge sig rundt i redeområdet. Siden har den unge ørn fløjet flere og længere ture, og den flyver i oktober-november aktivt rundt i Tofte Skov og Mose.
Tofte2015 og Høstemark 2015
Tofte2015 og Høstemark2015 var to af de første kongeørne, som fik sat GPS-sender på, da projektet startede i 2015. Siden 2019 har de to fugle dannet par i Hals Sønderskov, og både i 2020 og 2021 har de fået en unge på vingerne. Ungen er på lokaliteten og ses dagligt.
Tofte2015 og Høstemark2015 opholder sig stadig mest i Hals Sønderskov og de omkringliggende åbne områder. Det tyder på, at der er rigeligt med føde, og at ørnene får lov at være i fred. Af samme årsag undlod vi at opdatere hjemmesiden med data fra Tofte- og Høstemark2015 i hele yngleperioden (marts – oktober).
Det er sjældent, at begge fugle i et ynglepar har GPS-sender på, og det betyder, at vi nu har spændende GPS-data fra to succesfulde ynglesæsoner i træk. Det er en biologistuderende, Kathrine Levin Jensen, begyndt at se nærmere på i forbindelse med hendes kandidatspeciale. Kathrine analyserer forældrefuglenes bevægelser både i og uden for yngletiden, og de foreløbige resultater ser spændende ud.
Toftehan20_1 og Toftehan20_2
De to unger fra yngleparret i Tofte Skov, Lille Vildmose, fik påsat GPS-sendere i juni 2020. Begge unger var hanner, og begge var i fysisk god form. De forlod begge reden i midten af juli, og i løbet af august og september tog de på længere ture ud over Tofte Skov og Mose. Begge fugle overvintrede i Lille Vildmose, hvor de primært var i Tofte Skov og Mose. Midt i marts 2021 fløj Toftehan20_1 nordvest og få dage senere fløj den sydøst til Overgaard ved Mariager Fjord. Her opholdt den sig inden for et lille område, hvor den fløj aktivt rundt.
I mellemtiden opholdt Toftehan20_2 sig stadig i Lille Vildmose – særligt i området omkring Tofte Sø. I løbet af maj 2021 viste data, at Toftehan20_2 blev mere og mere stationær, og den 20. maj blev den desværre fundet død vest for Tofte Sø.
Kort tid efter begyndte Toftehan20_1 også at flyve mindre omkring, og den 3. juni blev den desværre også fundet død i området ved Overgaard. De to ørne blev obduceret og dødsårsagen viste sig i begge tilfælde at være underernæring. For mange fuglearter er det især tiden efter, de flyver fra reden og i deres første 2 leveår, at der er stor dødelighed.
Toftehan19
Der er desværre stadig ingen kontakt til GPS-senderen på Toftehan19. Fuglen er dog set flere gange i den nordlige del af Jyske Ås og senest i maj måned, hvor den var ved Skårupgård. Fuglen ser ud til at være i rigtig god stand.
Status 2020
2020 var et begivenhedsrigt år for Projekt Kongeørn: To unger, som klækkede i Tofte Skov, fik sat GPS-sendere på, og GPS-yngleparret i Hals Sønderskov fik deres første unge på vingerne.
Tofte2015 og Høstemark 2015
De to første GPS-kongeørne i Projekt Kongeørn, Tofte2015 og Høstemark2015, som dannede par i Hals Sønderskov først gang i 2019, fik i år en unge (hun) på vingerne i 2020. Ungen opholder sig stadig (primo november) tæt ved reden og forældreparret flyver i og lige omkring Hals Sønderskov. Fra januar til starten af november 2020 har Tofte2015 og Høstemark2015 holdt sig inden for et område på 16 kvadratkilometer, og de har ikke bevæget sig længere mod syd end nordkysten af Limfjorden eller længere mod nord end Holtet. Det tyder på, at der er rigeligt med føde og at ørnene får lov at være i fred. Af samme årsag undlod vi at opdatere hjemmesiden med data fra Tofte- og Høstemark2015 i hele yngleperioden (marts – september). Vi har nu data fra både han og hun i et succesfuldt ynglepar af kongeørne, og vi vil se nærmere på data med henblik på en mulig udgivelse om deres adfærd og bevægelsesmønstre.
Toftehan19
Som i 2019 har GPS-senderen på Toftehan19 desværre også været ustabil i 2020. Den har dog sendt stabilt fra oktober 2019 til august 2020. I den periode har Toftehan19 opholdt sig nord for Limfjorden, hvor Pajhede Skov, Børgumkloster Skov, Jerup Hede og Råbjerg Plantage er nogle af de områder, som den flere gange vendte tilbage til. GPS-senderen stoppede desværre med at sende data fra starten af august. Sidst der var forbindelse var batteriet på GPS-senderen næsten fuldt opladet, og vi håber derfor, at den begynder at sende data igen. Toftehan19 er heldigvis set flere gange nær Pajhede Skovdistrikt i august-november 2020, så ørnen er i live og flyver fortsat rundt.
To nye GPS-kongeørne
I starten af juni 2020 fik to unger fra yngleparret i Tofte Skov, Lille Vildmose, påsat GPS-sendere. Begge unger var hanner, og begge var i fysisk god form. Arbejdet med at sætte GPS’er på og fragte ungerne til og fra reden gik rigtig godt. Mens vi satte sendere på var en af forældrefuglene forbi reden for at aflevere bytte til ungerne, og det lå klar i reden, da ungerne igen blev sat op. De to nye GPS-kongeørne har vi valgt at kalde: Toftehan20_1 og Toftehan20_2. De forlod begge reden for første gang i midten af juli, og i løbet af august og september tog de på længere og længere ture ud over Tofte Skov og Mose, hvor de også har opholdt sig det meste af tiden siden. De to unge ørne kan følges på hjemmesiden.
I slutningen af oktober fik vi en video af en flyvende kongeørn med GPS tilsendt, og ud fra data kunne vi se, at det var Toftehan20_2, som var blevet filmet. Ud over at det er sjældent med videoer af danske kongeørne i så god kvalitet, så er det endnu mere sjældent, med video af en kongeørn med GPS på ryggen. På videoen kan man se, at GPS’en sidder helt som den skal, og den unge ørn flyver ubesværet og elegant omkring.
Status 2019
I 2019 blev det bekræftet, at Tofte2015 og Høstemark2015 dannede par i Hals Sønderskov, nord for Limfjorden. Dermed fik Danmark et nyt ynglepar af kongeørne, hvor både han og hun altså har GPS-sender monteret. Desværre lykkedes det ikke for parret at få unger i 2019, men data fra de to ørne viser, at de bruger det meste af tiden sammen i Hals Sønderskov. Vi har store forhåbninger om, at det lykkes for parret at få unger i 2020. I så fald vil det betyde, at vi får meget spændende data fra et forældrepar af danske kongeørne. Disse data vil give os indblik i både størrelse og type af habitat, som et kongeørnepar benytter i forbindelse med både rugning og opfostring af unger.
2019 var også året, hvor to unger fra parret i Tofte Skov fik sat GPS-sendere på. Den ene var en hun (Toftehun19) og den anden en han (Toftehan19), men begge fugle var i god stand. Senderne blev monteret den 10. juni af Anders P. Tøttrup med hjælp fra Jan Tøttrup Nielsen, som hentede og bragte fuglene til reden. Begge fugle begyndte i de efterfølgende uger at flyve rundt i nærområdet. Desværre blev Toftehun19 fundet død 25 meter fra reden den 23. juli. Pga. forrådnelse har dødsårsagen ikke været til at afklare.
Heldigvis fortsatte Toftehan19 med at øge flyveaktiviteten og turene blev længere og længere. I løbet af oktober fik vi dog færre datapunkter fra Toftehan19, og batteriet på dens GPS-sender faldt pludseligt i spænding. Vi har i skrivende stund været i kontakt med producenten af senderen, som mener, at det er en usædvanlig hurtig afladning, og de frygter, at der er sket noget med GPS-senderen. Heldigvis viser de datapunkter vi har fået, at Toftehan19 stadig flyver omkring. Den 15. oktober sidder Toftehan19 nær reden, men den 19. oktober er den fløjet til Rold Skov. Toftehan19 har altså forladt reden mellem den 15. og 19. oktober. Det er næsten samme tidspunkt hvor Tofte2015 og Høstemark2015 forlod deres redeområder 4 år tidligere, den 14. oktober 2015.
De næste punkter vi har fra Toftehan19 er nord for Jerslev den 21. oktober og efterfølgende fra Pajhede Skov den 25. og 29. oktober. Vi har indstillet GPS-senderen på Toftehan19 til minimumaktivitet for at batteriet bedre kan lade op, så vi forhåbentligt får bedre kontakt til senderen.
Nyt om ”Hals2015”
Hvert år har vi fået et par indrapporteringer af observationer af Halsfuglen, som siden 2015 har fløjet rundt med en defekt GPS-sender. Og i år var ingen undtagelse.
I starten af juni blev Hals2015 spottet i Råbjerg Mose nær Ålbæk, hvor den så ud til at være i god stand. Få uger senere den 15. juni blev Hals2015 fundet ved en fasanudsætningsplads i Pajhede Skov. Fuglen virkede sløv og var ude af stand til at flyve. Derfor blev den indfanget og sat i pleje, hvor den også blev undersøgt. Fuglen var i fysisk god stand, men en blodprøve viste, at den led af kraftig blyforgiftning, som den straks kom i behandling for. Den defekte GPS-sender blev taget af, og der var ikke synlige tegn på, at seletøjet havde været til gene for fuglen. Hals2015 blev genudsat den 19. september 2019. Vi sender GPS-senderen tilbage til producenten for nærmere undersøgelse.
Nyt om fjerDNA-analyse
I 2019 fik vi mulighed for at udvide DNA-slægtsskabsanalysen med fjer fra Letland og Estland. Desuden nye fjer indsamlet i Danmark af Jan Tøttrup Nielsen. Med fjer fra Danmark, Sverige og Norge fra tidligere år håber vi, at årets tilføjelse af fjer vil gøre os klogere på slægtskabet af de danske kongeørne.
Alle fjer er på nuværende tidspunkt under behandling i DNA-laboratoriet i laboratorierne ved GeoGenetics, Københavns Universitet.
Vi har valgt at udvide DNA-undersøgelserne med en nyudviklet teknik (MobiSeq), som giver en større mængde genom data. Det er første gang metoden bliver brugt på fugle. Kort opsummeret så har vi genereret sekvensdata for 37 fjerprøver fra Danmark i et enkelt ”MiSeq run”. Det gav 2×17 millioner DNA sekvenser, og af dem var 2×14 mil DNA sekvenser fra kongeørn. Det vil sige, at vi fik 2×380.000 DNA sekvenser fra hver prøve. Efter yderligere kvalitetstjek endte vi med ca. 2×175.000 DNA sekvenser fra hver prøve. Dernæst tjekkede vi hvor i genomet at sekvenserne kommer fra. Det viste sig, at 5200 områder var sekvenseret i 90 % af prøverne og 6800 områder var sekvenseret i 80 % af prøverne. Det betyder, at vi har ca. 2400 til 3000 varierende SNP (polymorfe DNA baser) i danske prøver. Variationen kan ses i figuren herunder.
I følge vores tidligere STR-undersøgelse af fjer fra danske kongeørne, så skulle To9728 (fjer indsamlet i 1997 i Tofte Skove) og To0844 (fjer indsamlet i 2008 i Tofte Skov) være det samme individ, hvilket understøttes af vores nye analyser (se figur). Samme ynglefugl besidder altså sandsynligvis territorier igennem hele perioden. Ligeledes bekræftes det at To1331 (fjer indsamlet i 2013 i Tofte Skov) og To1539 (fjer indsamlet i 2015 i Tofte Skov) være samme individ. Mere information er på vej og vil blive publiceret i fx Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift.
Projekt info
Projektdeltagere
- Anders P. Tøttrup*
- Jonas Colling Larsen*
- Jan Tøttrup Nielsen**
- Anders Johannes Hansen**
*Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet
**Globe Institute, Københavns Universitet
Kontaktperson
Anders P. Tøttrup
aptottrup@snm.ku.dk
Projektforløb
2015 – 2020
Hjemmeside
Hjemmesiden herunder opdateres fortsat med data fra Tofte– og Høstemark2015 og Toftehun21