En kilometer gangbroer giver nærkontakt med rørskovens skjulte liv
Af Jan Skriver
Danmarks længste rute i rørskove er på plads og på planker i Vejlerne, hvor også kørestolsbrugere kan nå ud i en ellers hemmelighedsfuld og lukket verden af tårnhøje tagrør.
I mange år har gangbroen ved Han Vejle i den nordøstlige del af det videnskabelige reservat Vejlerne tiltrukket publikum fra nær og fjern, fordi man her har unikke muligheder for at få nærkontakt med rørskovens hemmelighedsfulde fugle.
Nu er mulighederne bogstaveligt talt blevet forlænget med flere hundrede meter.
Det er sket i form af 380 meter ny plankesti, som fører ud i kanten af rørskoven ved Lund Fjord, der er en af Nordjyllands største søer.
Desuden er plankestierne og platformene ved Han Vejle umiddelbart syd for Lund Fjord blevet forlænget og fornyet, så en rute på i alt 570 meter leder publikum på sporet af den våde rørskovs mangfoldighed af liv.
Summa summarum, så kan besøgende nu tilbagelægge næsten en kilometer ud i de normalt ufremkommelige rørskove, hvor der lever skægmejser, vandrikser og rørdrummer, og hvor frøerne kvækker om foråret, og guldsmedene jager i sommerperioden.
Tårn på vej ved Lund Fjord
”Der vil være muligheder selv for kørestolsbrugere til at komme ud og få et indtryk af rørskovens ellers svært tilgængelige natur. Vi er ved at etablere Lund Fjord Tårnet i forbindelse med de plankestier, der allerede nu kan bruges af besøgende. Vi regner med, at det ny tårn, som vil give en enestående og hidtil ukendt udsigt nordpå over Lund Fjord, er klar til indvielse, når vi 22. juni holder Vejlernes Dag”, siger Niels Dahlin Lisborg, der er driftsleder i Vejlerne for AAGE V. JENSEN NATURFOND.
Plankestierne og platformene ved Han Vejle og Lund Fjord er lavet af FSC-certificeret træ (Forest Stewardship Council, red.).
FSC er en mærkningsordning for træ og papir, hvor der er en garanti for, at produkterne kommer fra bæredygtig skovdrift.