Naturfond gør status over FSC-indkøbspolitik

Af FSC – DANMARK

AAGE V. JENSEN NATURFOND har i godt to år fulgt en ambitiøs indkøbspolitik for bæredygtigt træ for fondens egne projekter med FSC i centrum. Det har resulteret i en række spændende projekter med forskellige FSC-certificerede træarter og opbygning af vigtig viden omkring dokumenterbart bæredygtigt træ.

AAGE V. JENSEN NATURFOND og FSC Danmark indgik i 2017 et samarbejde omkring fondens brug af træ til egne projekter som hegnspæle, udsigtsposter og broer. Siden februar 2017 har fonden med udgangspunkt i en indkøbspolitik for bæredygtigt træ bevidst arbejdet med at sikre dokumentation for, at træ til fondens egne projekter har en bæredygtig oprindelse. Dette har fonden gjort ved primært at indkøbe FSC-certificeret træ.

Bred dialog er nøglen til bæredygtig skovforvaltning
Med en indkøbspolitik med to år på bagen kan AAGE V. JENSEN NATURFOND, nu gøre status:

”Det er vigtigt for os at sikre bæredygtighed i vores anlægsaktiviteter, og at vi kan dokumentere det. Med FSC Danmark som sparringspartner har vi de seneste år været på en rejse, som har gjort os skarpe på, hvilken dokumentation vi skal have for bæredygtigt træ. Det har krævet dialog internt, med vores leverandører og andre samarbejdspartnere – og det gør det stadig. Værdien af den dialog er stor, for den giver os tryghed omkring vores træprojekters bidrag til bæredygtig skovforvaltning”, siger direktør i AAGE V. JENSEN NATURFOND, Anders Skov.

FSC-samarbejde har positiv effekt på leverandørkæder
FSC Danmarks rolle i samarbejdet med AAGE V. JENSEN NATURFOND er at hjælpe fonden med gode råd og vejledning, når det gælder indkøb og dokumentation, så de sikrer sig, at de lever op til indkøbspolitikkens målsætninger. Det er et vigtigt samarbejde med stor effekt:

“Det er en fornøjelse at samarbejde med AAGE V. JENSEN NATURFOND. De har været ihærdige med at implementere FSC-indkøbskravene i projekterne og sørge for, at de har den rette dokumentation. Det er i sig selv vigtigt, men endnu mere vigtigt, at de påvirker en hel leverandørkæde med deres krav om dokumenterbart bæredygtigt træ gennem FSC”, fortæller Kristian Jørgensen, Rådgiver og Projektkoordinator hos FSC Danmark.

Nyt udkigstårn og boardwalk i Lille Vildmose
AAGE V. JENSEN NATURFOND indkøber store volumener af træ, når de etablerer naturprojekter i Danmark. Deres grønne ambition om at forbedre naturen går derfor hånd i hånd med indkøbspolitikken for bæredygtigt træ. Siden indkøbspolitikken blev indført, har fonden bygget en række spændende projekter i både tempererede og tropiske træarter. Eksempler herpå er et nyt udkigstårn i Lille Vildmose og en højlandssluse i Henne Mølle å. Du kan se billeder fra projekterne øverst til højre på siden.

Det nye 17 meter høje Toftebakketårn i Lille Vildmose blev indviet i oktober 2018 og giver gæsterne et fint udsyn ud over Tofte Mose med udkig til traner, krondyr, vildsvin og den øvrige fantastiske natur. Det er dog først fra foråret 2019, at publikum får adgang til udsigten på guidede ture. Til tårnet er der etableret et ”boardwalk” (træsti), så man kan komme endnu tættere på højmosens natur.
SPOT Architecture har tegnet, projekteret og stået for byggeledelsen. Til projektet er der cirka brugt 35 m3 træ fordelt på eg (Quercus spp.) og douglasgran (Pseudotsuga menziesii), der er leveret af Keflico A/S. Toftebakketårnet er beklædt med imprægneret gran (Picea abies) fra Superwood. Alt sammen FSC-certificeret.

Højvandssluse i Henne Mølle Å
Den nye højvandssluse i Henne Mølleå, skal sikre Filsø mod indtrængende saltvand fra Vesterhavet ved højvande. AAGE V. JENSEN NATURFOND står bag projektet rådgivet af NaturRådgivningen A/S. Slusen er opført med beklædnings- og spunsbrædder i FSC-certificeret Azobe (Lophira alata) leveret fra Hupkes Houthandel. Herudover er der anvendt pæle i FSC-certificeret Greenheart (Chlorocardium rodiaei) fra Sydamerika leveret af Wijma. Begge træarter der fra naturens side er meget modstandsdygtige over for nedbrydning.

Hvad er FSC?

FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. FSC hverken producerer eller sælger varer. Du finder FSC-mærket på produkter af træ og papir, som du kan købe med god samvittighed.
Det kan du, fordi der i en FSC-skov ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og får ordenlig sikkerhedsudstyr og løn.
FSC er den eneste globale mærkningsordning til træ, der har bred opbakning fra grønne organisationer som WWF, Greenpeace og Verdens Skove, sociale organisationer som BAT-kartellet og fra virksomheder verden over.

FSC har 10 grundprincipper, som alle FSC-certificeringer verden over bygger på. Når du køber et FSC-mærket produkt, ved du med andre ord, hvad du får – ligegyldigt om det er et produkt fra Danmark eller Bolivia. FSC er den eneste mærkningsordning inden for papir og træ, som på den måde har ét sæt regler, der gælder over hele verden.

Forkortelsen FSC står for Forest Stewardship Council